SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Jobba hemifrån – tipsen som gör dig mer effektiv

13 mar, 2020 
Katt som ligger på dator vid hemmajobb.
Att jobba hemifrån kräver en del självdisciplin. Det är lätt att man tappar tempo eller börjar plocka med annat. Därför är det viktigt att ha en plan, och följa den. Här listar vi några viktiga tips för att få en bra och effektiv arbetsdag hemifrån.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Först och främst, se din arbetsdag hemma som en vanlig arbetsdag i mesta möjliga mån. Gå upp i vanlig tid, ät frukost, klä på dig och sätt igång. Det mår alla bäst av. Här kommer några fler tips för en bra jobba hemma-dag – ännu viktigare om de blir många på rad.

Klä på dig

Vi vet, det kan kännas befriande att sätta upp en kristofs och krypa i mysbyxorna (eller ännu hellre – stanna kvar i morgonrocken). Men det påverkar faktiskt din produktivitet och kreativitet. Risken är att du känner dig lite för avslappnad och inte kommer in i din professionella roll. För vissa är det här ingen större fråga, eftersom dagen kantas av Skypemöten för att hålla jobbet rullande, och då är det inte särskilt aktuellt med kristofs och morgonrock.

Hitta en bra arbetsplats

Nej, inte i skräddarställning i sängen eller i soffan med fötterna på bordet. Har du inget riktigt skrivbord, rensa undan köksbordet, hitta en bekväm stol, ladda med ett glas vatten eller en kopp kaffe och sätt igång. Glöm inte bra belysning och att sträcka lite extra på dig då och då. Hur man än vänder och vrider på det bjuder hemmajobb sällan på den ultimata arbetsställningen.

Annons

Ha en tydlig kommunikation med jobbet

Tydlighet är viktigt för att undvika missförstånd och för att jobbet ska flyta på för alla. Vid vilka tider och i vilka kanaler kan dina kollegor förvänta sig att du är nåbar?

Jobba effektivt – men glöm inte pauser

Det är lätt hänt att man slösurfar eller bara kollar några snabba privata grejer när inte kollegorna eller chefen ser vad man gör egentligen. Lägg bort distraktioner och håll disciplinen tills du tar paus. Lämpligen tar du en bensträckare och ett glas vatten varje timme. En kopp kaffe eller en frukt kan också ge ny kraft. När dina fem, tio minuter gått, sätt igång igen.

Bocka av

Gör en lista på vad du vill få gjort under dagen. Håll dig till den så mycket du kan. Börja gärna med de tyngsta uppgifterna och bocka av när något blir färdigt.

Gå ut på lunchen

Passa gärna på att ta en powerwalk eller joggingtur. Om ditt gym är stängt, är det lätt att träningen blir lidande. Men planera in en stunds lunchmotion och utevistelse. Dagsljuset och endorfinerna kommer garanterat att göra dig piggare inför eftermiddagspasset.

Annons

Ät en riktig lunch

Det är lätt att det bara blir en macka, men det kommer bara göra dig hungrig och sugen snart igen. Dessutom sjunker din prestationsförmåga om du inte får tillräckligt med energi. Se till att det finns matlåda redan kvällen innan eller sväng ihop till exempel en enkel omelett med lite grönsaker.

Tvätten kan vänta

Låt inte extra vardagssysslorna gå in i arbetsdagen. En sak blir lätt till flera ”jag ska bara”. Detta är extra viktigt om det blir många jobba hemma-dagar. Låt disken stå och ta hellre en promenad under lunchen. Se också till att eventuell partner är införstådd med det här och inte har förväntningar på att middagen ska stå klar ”för du är ju ändå hemma”.

Göra ärenden?

Har du kollegor som är beroende av din närvaro och leverans under dagen, så passar inte den här punkten dig. Men faktiskt – har du möjlighet att styra dina arbetstider så kan det vara en god idé att passa på att göra undan saker som storhandling på dagen när det är mindre folk i affären. Men här gäller det att ha självdisciplin och inte låta ärendet ta för mycket av din tid och jobba igen det du missat så snart du har tillfälle. Och var transparent med att du är off-line en stund.

Annons

Behöver du vobba?

Är barnet riktigt sjukt är det självklart att du ger det din fulla uppmärksamhet och vabbar. Men är barnet hemma i förebyggande syfte eller för att skolan är stängd och du faktiskt behöver jobba en del för att du inte har något val?

Under sådana här omständigheter, ha inte dåligt samvete för att vara extra generös med tv och surfplatta, utan gör det till en mysstund för barnen.

Jobba sedan i sjok – ge barnen full uppmärksamhet en liten stund, kanske spela ett spel eller läs en saga. Sedan får barnet underhålla sig själv en stund. Ge tydliga riktlinjer mellan, hur länge ska de vänta på dig? Då slipper du en del tjat.

Är barnen friska och kan gå ut, rasta er tillsammans en kort stund mitt på dagen. Och glöm inte ordentliga mellanmål för er alla.

Foto: TT

LÄS MER:

10 myter vi måste sluta sprida om coronaviruset

Checklista: Detta behöver du ha hemma om krisen kommer

Törs man gå till gymmet nu? Så gör träningskedjorna för att stoppa corona

 

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vill du veta mer om corona? Vad skillnaden mellan coronaviruset och en vanlig influensa är eller vart du ska undvika att resa just nu? Vi har samlat alla våra artiklar på ett ställe:

Läs allt om coronaviruset här

Annons