Vanliga sättet en narcissist manipulerar dig

arg kvinna med armarna i kors
7 saker som avslöjar en narcissist
Slå på ljud

Nyligen riktade artisten FKA Twigs anklagelser mot expojkvännen och skådespelaren Shia La Beouf, som hon menar utsatte henne för både fysisk och psykisk misshandel under deras relation. FKA Twigs berättade bland annat om hur hon mitt i erfarenheterna av våld och psykisk smärta också blev manipulerad emotionellt av skådespelaren. Shia La Beouf överöste henne med uppmärksamhet och kärlek så fort de hade börjat träffas, hoppade över stängslet till hennes hem i London för att lämna kärlekslappar och skickade upp mot 20 blombuketter varje dag.

Att bete sig på det sättet kallas för ”kärleksbombning” och är ett vanligt sätt för narcissister att manipulera sin omgivning.

Så hanterar du en kollega som är narcissist

– Kärleksbombning beskriver beteendet där man överöser någon med smicker och grandiosa meddelanden, vanligtvis i början av en relation. Det känns igen på känslorna att någon tar dig med storm, eller att man känner sig lite kvävd, säger relationsexperten Denise Dunne.

Kärleksbombarna använder sina stora gester som ett sätt att senare i relationen manipulera sina partners.

Sexterapeuten Tatyannah King menar att man kan känna igen beteendet om man i början av en relation har tänkt ta saker långsamt – men plötsligt hamnat i ett väldigt intensivt förhållande.

– De sms:ar, ringer, skriver på sociala medier och blir antagligen upprörda om du börjar sätta gränser mot dem.

Så hanterar man kärleksbombning

Eftersom kärleksbombning är ett sätt att manipulera ens partner, ofta i början av en relation, så kan det vara ett tecken på att relationen i det långa loppet kommer bli väldigt ohälsosam.

De här personerna blir oftare kära i psykopater och narcissister

– Kommunicera rakt att du inte vill skynda in i relationen, och låt din partner veta att den konstanta strömmen av presenter och ömhetsbetygelser gör dig obekväm. Om de bryr sig om dig och verkligen inte vill något illa så kommer de ändra sitt beteende till något bättre. Men om de blir arga eller blir mer kontrollerande så borde du överväga att lämna relationen så snart som möjligt.

Källa: In Style

Utvald läsning