Så hanterar du en kollega som är narcissist

försöker hantera narcissistisk kollega
Slå på ljud

Narcissister ser sig ofta som guds gåva till mänskligheten och på arbetsplatsen är det tyvärr inget undantag. De tycker i regel att de är väldigt viktiga, gillar makt och vill lovordas och berömmas – ofta!

Narcissister är inte öppna för kritik

Att jobba med en narcissist kan vara svårt. De är inte mottagliga för kritik och vill gärna ta över diskussioner och skryta om sig själva. De anser själva att de gör det bästa jobbet av alla. Och de är ofta manipulativa.

Har man en chef som är narcissist så är det i regel hens ord och arbetssätt som gäller. Antingen gör man som hen säger eller så kan man söka sig vidare. Det finns inga marginaler för misstag, och det är ingen idé att föreslå förändringar.

Ny studie: Därför blir narcissister oftare chefer

Ändå är det inte ovanligt att det är just chefer som hamnar i ledarpositioner, kanske för att de är så bra på att framhäva sig själva. Men också för att de ofta har andra egenskaper som man söker hos ledare.

Hur gör man när kollegan är narcissist?

Hur gör man då om man har en kollega som är narcissist? Risken är att man kommer att bli galen på hur den här personen beter sig och frågan är om det är värt det.

försöker hantera narcissistisk kollega

Det kan vara svårt att komma överens med narcissister på jobbet.

Men måste man jobba med en narcissist, och inte har något val, har Wendy Boring Bray, doktor i beteendehälsa, har satt ihop några tips som man kan ta till hjälp, hos Psychology Today.

1 Försök se på saker från deras sida

Du kommer troligtvis aldrig kunna förstå hur en narcissist tänker men om du istället för att gå in i konflikter eller argumentera dig blå för att få försöka få fram din poäng (som narcissisten mest troligt ändå struntar i) så kan du försöka se på personens beteende som just ett beteende.

Det är inte personligt mot dig, och det kanske kan ge någon slags förståelse om du nu måste kunna hantera relationen för att ni jobbar ihop. Även om det är svårt.

Det kan också vara bra att läsa på om narcissister. Ju mer du vet om hur narcissister fungerar desto säkrare kan du dels vara på att det är en narcissist du har i din närhet men också på hur du kan bemöta hen.

2 Konfrontera inte i onödan

Att kritisera en narcissist gör oftast ingenting bättre och du kan få en fiende som kommer att göra livet surt för dig. En kollega ska såklart inte få bete sig hur som helst men överväg noga vad som är viktigt att ta upp.

3 Sätt dina gränser och håll hårt på dem

Narcissister kliver ofta över gränser och därför är det viktigt att du funderar över vilka dina gränser är, att du drar upp dem ordentligt och att du håller dem.

Du kan få dåliga reaktioner på det från en narcissist men du har all rätt att sätta gränser och att se till dig själv först.

Så manipulerar narcissisten din självbild

4 Ta hjälp av personalansvarig

Om du känner att du hamnar i situationer som är svåra att hantera så koppla in personalansvarig för att få hjälp.

Källa: Psychology Today Foto: TT