Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Vad händer i kroppen när vi får ångest? Terapeuten förklarar

28 sep, 2018 
AvAnaïs González Cruz
Ångest är en naturlig reaktion på fara – även när den inte är verklig.
Det är vanligt att känna ett tryck över bröstet eller till och med få svårt att andas när vi drabbas av ångest. Men varför är det så?
Annons

Ångest och oro rör inte bara upp starka känslor inom oss utan framkallar ofta också fysiska besvär. Problem som svettningar, hjärtklappning, upprörd mage och sömnstörningar är bara några av de symtom som kan uppstå hos dig som upplever ångest.

Enligt psykoterapeuten Amy Morin utgör de fysiska symptomen en stor del av sjukdomsbilden hos någon som har ångest, men kan också variera från person till person.

– Vissa gnisslar tänder medan andra till exempel får muskelvärk på grund av spänningarna i kroppen, säger Amy Morin till Refinery29.

Se ocksåså slipper du panikångestattacker och så hjälper du en vän som drabbats.

Ångest är inte farligt

Varför reagerar vi då så kraftigt på just orostankar? Amy Morin förklarar att vi försätts i ett överlevnadsläge vid ångest, trots att ingen verklig fara finns runt oss egentligen.

– Kroppen reagerar med att avsätta mer syre till lungorna och blod till musklerna så att du antingen kan fly eller försvara dig själv, säger hon.

Annons

Att inte kunna andas eller att uppleva ett tryck över bröstet kan vara riktigt läskigt vid akut ångest, men försök komma ihåg att det inte är farligt och att det går över. Dock är det viktigt att få kontroll över din andning för att komma ur en panikattack. För många är andningsövningar (som den här nedan) ett bra verktyg för att lindra ångesten.

Men att ständigt befinna sig på gränsen till flykt är såklart utmattande för både kropp och själ. Får du ihållande problem är det viktigt att du träffar en läkare för att kunna utesluta andra sjukdomar – och framför allt för att du ska få den hjälp du behöver!

Andas in och andas ut – videon du ska se vid akut panikångest

Läs också:

Psykologen: Det här borde alla veta om ångest

Ny studie: Bara tanken på stress får oss att minnas sämre

GAD – 10 tecken på att du har ångestsyndrom

Foto: IBL//Shutterstock

Artikeln publicerades först på ELLE.

Annons