Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Unga kvinnor känner att de inte duger – här är anledningen

18 okt, 2018 
Unga kvinnor är de som har sämst självkänsla, enligt undersökningen.
Unga kvinnor är mest osäkra av alla. Det visar en Sifo-undersökning MåBra låtit göra. Hela 25 procent av dem känner att de inte duger, varje vecka!
Annons

Unga kvinnor mellan 18-39 år är den grupp som oftast känner att de inte duger. De flesta känner sig missnöjda med sina kroppar, sin vikt, sitt utseende, sin sociala kompetens och sina träningsvanor.

Över hälften tvivlar starkt på sig själva åtminstone någon gång i månaden. En fjärdedel hamnar i sådana känslomässiga svackor varje vecka. Det visar en undersökning som MåBra låtit Sifo göra i samband med kampanjen #jagduger.

Det är sorgligt, men inte särskilt konstigt, tycker leg psykolog Liria Ortiz.

– Det ställs väldigt höga krav på kvinnor, det är så mycket de måste vara för att betraktas som framgångsrika. De ska vara smarta, snälla, vackra – och kunna kombinera barn och karriär. Män har inte alls så många krav på sig, säger hon.

– Jag tror det är anledningen som många mår sämre. Det är få som inte påverkas av kraven.

Sociala medier bidrar till osäkerhet

För unga kvinnor är det allra värst. De vet kanske inte vilka de är än och trevar sig fram. Det leder till att andras åsikter styr vad man tycker om sig själv.

Annons

– När man är ung ser man sig själv genom andras ögon. Plus att de har sociala medier som gör att de kan spegla sig mycket mer än man gjorde förr. Då jämförde man sig med andra i skolan eller på jobbet. Nu fortsätter jämförandet när man kommer hem.

Unga kvinnor följer andra som är snyggare, lyckligare och rikare på Instagram. De håller ständigt koll på vad kompisarna håller på med på Snapchat. Alla verkar ha roligare än de själva. Det blir aldrig någon paus från jämförandet.

Att det är så mycket fokus på utseendet hänger också ihop med åldern.

– När vi är unga har vi ofta fokus på att vara sexuellt attraktiva, enligt kroppsnormerna som finns i samhället. Och så känner vi att vi måste se ut på ett visst sätt för att vara åtråvärda, säger Liria Ortiz.

– I den här åldern är man också ofta i ett skede där man vill träffa en partner och kanske bilda familj. Det kan göra att det känns ännu viktigare att anses vara fysiskt attraktiv.

Annons

Så slutar du att jämföra dig

Vad kan man då göra för att slippa hetsen och jämförandet?

Först av allt komma ihåg att det är helt normalt att jämföra sig med andra. Forskningen visar att när vi går in i ett rum noterar vi omedelbart vem som har mer eller mindre status. Det är en gammal överlevnadsinstinkt.

Men man kan också träna på att känna sig tryggare i sig själv.

– Tänk på någon gång då du känt att du inte varit bra nog. Fråga dig själv: Vad var det som gjorde att du kände så? Är det så viktigt för dig att vara bra på just det här området? Det är bra att reda ut det eftersom du får kraft av att veta vad du egentligen vill, när du kommer fram till slutsatsen att någon annan är bättre än du.

– Vill du satsa tid och energi på det eller är det mest en reflex baserad på ”gräset är alltid grönare på andra sidan”? Det är du som bestämmer. Vill du acceptera hur det är eller lägga din energi på att förändras, säger Liria Ortiz.

Annons

När du vet det blir det enklare att göra dina egna val och inte bara det som andra förväntar sig. Och när du, och inte andra, styr ditt beteende blir du tryggare i dig själv.

– Kom ihåg, det gäller att träna sig i att stå på egna ben mer och mer, för de flesta av oss händer det inte av sig självt. Det ger mer frihet att vara sig själv och inte bara den som andra tycker att man ska vara, säger Liria Ortiz.

 

I Sifo-undersökningen frågade vi svenskarna:

På vilka punkter kan du känna att du inte duger?

Så svarade de unga kvinnorna i Sifo-undersökningen:

18-39 år

  • Kroppsform 46 %
  • Vikt 42 %
  • Utseende/social kompetens 40 %
  • Träningsvanor 39 %
  • Arbetssituation 38 %

Hur ofta känner du att du inte duger?

18-39 år

  • Flera gånger om dagen 6 %
  • Varje vecka 23 %
  • Varje månad 26 %
  • Någon gång om året 21 %
  • Mer sällan 14 %
  • Aldrig 8 %

 

Läs mer:

Testa din självkänsla – är den bra eller dålig?

Hemligheten bakom en bra självkänsla

Psykologen: 3 tecken på dålig självkänsla

Bättre självkänsla – med hjälp av KBT!

kurs-sjalvkansla

Med online-programmet Bättre självkänsla får du alla verktyg du behöver för att förbättra din självkänsla och livskvalitet. Självhjälpsprogrammet är baserat på kognitiv beteendeterapi, ett vetenskapligt förankrat sätt att arbeta med beteendeförändringar och personlig utveckling. Programmet är upplagt som en kurs där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut. Du arbetar i din egen takt och på dina egna villkor.

MåBra-prenumerant: 395 kronor – läs mer och börja direkt här!
Icke prenumerant: 545 kronor – läs mer och börja direkt här!

Du får:

  • Tillgång till programmet under 12 veckor.
  • Psykologiska verktyg för att bygga din självkänsla.
  • En egen välmåendekurva som visar din utveckling.
  • Möjlighet att ställa personliga frågor till våra psykologer (tilläggstjänst)
Annons