Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

3 sorters energitjuvar: Gnällspiken, narcissiten och offret

27 okt, 2022 
thomas eriksson omgiven av idioter
Vi har dem alla i vårt liv – energitjuvarna som suger musten ur oss. Men egentligen handlar det till stor del om att vi helt enkelt inte förstår varandra. Därför kan du enklare ducka energitjuvarna genom att öka din egen självinsikt.
Annons

Boken Omgiven av idioter blev en av årets största snackisar 2014. Alla kände igen sig i Thomas Eriksons ibland raljerande, men samtidigt knivskarpa och viktiga analyser av mänskligt beteende. På kort tid blev den en modern klassiker inom området, och har getts ut på över 40 språk.

Se också: Så hanterar du en idiot: 5 klockrena comebacks från Magdalena Ribbing

Så hanterar du en idiotBrand logo
Så hanterar du en idiot

Så vet man att någon är en energitjuv

Sedan dess har Thomas Erikson i sina böcker identifierat psykopater, narcissister, latmaskar, dåliga chefer och motgångar i allmänhet. Nu har turen kommit till de vanligt förekommande energitjuvarna, de som får dig att vilja skrika rakt ut, som han själv uttrycker det på omslaget. Men vad gör egentligen någon till en energitjuv?

Annons

– Min första bok Omgiven av idioter handlar ju faktiskt om energitjuvar. Min tes är ju att det finns egentligen inte så många idioter, det handlar i huvudsakligen om att vi inte förstår varandra, och då är det lätt att peka finger och säga att det är någon annans fel. Misskommunikationen och oförståelsen för olikheter slutar ju med att folk är utmattade för man orkar inte med andra och deras konstiga beteenden. Men är det konstigt egentligen, eller kan det handla om att du är en annan typ av person? Jag insåg att den boken handlade om att spara energi genom att öka sin förståelse och självinsikt, förklarar Thomas Erikson, som nu alltså grottar ännu djupare i fenomenet. Hur vet man att någon är en energitjuv?

– Det är ganska enkelt egentligen. Det är direkt när du ser en viss person och känner ”Öööh, nej, vad ska det bli nu då?”. Alla kan ha dåliga dagar, men är det upprepat, så vet du att det är en energitjuv för dig. Men det behöver inte betyda att det är en energitjuv för mig.

Omgiven av energitjuvar
Omgiven av energitjuvar av Thomas Erikson

Botemedlet är självinsikt

Återkommande i Thomas böcker är nämligen kopplingen till de olika personlighetstyperna blå, gul, blå, röd och grön. Ofta skär det sig mer mellan vissa färgtyper, förklarar Thomas. Det bästa botemedlet för att slippa blir helt dränerad av energitjuvar är självinsikt.

Annons

– Ju mer du lär dig om dig själv, ju mer vet du vad du kommer att reagera på. Eftersom du inte kan ändra på någon annan, så kan det åtminstone kanske kunna hjälpa dig att hålla dig borta från de värsta av just dina energitjuvar. Självinsikt är, logiskt nog, också bästa sättet att att slippa själv bli stämplad som en energitjuv. Självinsikt, samt observation och lärdomar om andras reaktioner på ditt beteende. Tyvärr är det lättare sagt än gjort. Forskning visar nämligen att 95 procent av alla människor tror att de har en hög självinsikt men vid en närmare analys är det faktiskt bara är 10-15 procent, berättar Thomas.

Det för oss osökt in på det faktum att ironiskt och motsägelsefullt nog är det många gånger så att det du irriterar dig på hos andra är sådant du själv gör, men som du önskar att du inte gjorde. Ditt klagande på andra kan således vara ett sätt att försöka rättfärdiga ditt eget beteende. Dags för rannsakan, alltså…

Annons

Stör vi oss mer nu för tiden?

Energitjuvar har blivit en stor snackis de senaste fem, tio åren. Varför har det blivit så? Stör vi oss mer på varandra eller är vi jobbigare nuförtiden? Thomas tror att en del av förklaringen dels ligger i att vi blivit mer uppmärksamma på fenomenet, men också att vi interagerar mer nu än vad vi gjorde förr.

– Förr träffade man sina vänner IRL, eller pratade i telefon. Och när man väl träffade en gammal god vän var man ganska noga med att man ville behålla relationen. Nu ser vi människor överallt dygnet runt, hela tiden. Folk exponerar sig och det finns väldigt mycket att uppröras över, hela tiden.

Vilken energitjuv är han själv då?

– Återigen är det olika beroende på vem du frågar. Man jag har definitivt perfektionistiska drag, erkänner Thomas och poängterar;

– Jag sliter oerhört med det, att inte uppträda som en anal perfektionist, men det finns i mig.

Thomas Erikson
Thomas Erikson sätter fingret på de beteenden som stör oss.

Så hanterar du tre vanliga energitjuvar

  1. Narcissisten: En äkta narcissist har absolut ingen aning om att den är narcissist. Då kan du inte göra någonting. Försök aldrig avslöja dem inför andra, då kommer de att göra allt de kan för att krossa dig. Håll dig bara så långt borta du kan. Är det däremot någon som i grund och botten är en sund person, men som har fastnat i narcissistiska beteenden, då får man helt enkelt sätta sig ner mellan fyra ögon och säga: ”Du, jag bryr mig om dig och förstår att du vill bli omtyckt av allt och alla. Men det du gör skapar bara motsatsen, du stör folk. Är det verkligen rätt väg för dig att gå?”

  2. Offret: Först och främst: Bekräfta aldrig någons status som ett offer eller behandla någon som ett offer. När du börjar tilltala någon som ett offer och se på någon som ett offer, så börjar de bete sig som ett offer fullt ut – och det är början till slutet. Hjälp dem istället ut ur det som skapar situationen och flytta deras fokus till ett mer positivt spår i livet.

  3. Gnällspiken: Säg bara rakt ut: ”Hör du egentligen hur du låter? Jag har tagit lite noteringar. Det här är vad du har sagt de senaste fem minuterna. Allting är negativt, vill du leva ditt liv på det viset?” Ofta blir reaktionen: ”Oj det har jag inte ens tänkt på, jag bara sade som det var.” – Nej det gjorde du inte. Du är gnällig vet du. Det är skittråkigt att lyssna på. Du får ju inga kompisar kvar om du håller på såhär.

Foto: TT

Annons