Trött och nere? Så botar du höstdeppet med mental träning

Så här års är det vanligt att känna sig nedstämd. Det blir allt mörkare utomhus, temperaturerna sjunker och energinivåerna går i botten.

Framför allt är det bristen på dagsljus som gör oss trötta.

– Det är därför det är så viktigt att försöka komma ut och få en stunds dagsljus varje dag. Det behöver inte vara soligt ute, även en molnig dag är det ett bättre ljus för våra kroppar utomhus än vad det är inomhus med tända lampor, säger livscoachen Karin Isberg.

Att ta en promenad när det är ljust ute – till exempel på lunchrasten – kan med andra ord göra stor skillnad. Inte minst för att motionen i sig höjer humöret.

–  Det har visat sig att 30 minuters promenad utomhus varje dag är lika effektivt som mediciner för att bota lindriga depressioner, berättar Karin.

Du kan även använda mental träning för att mota bort mörkerdeppet. Här är Karin Isbergs bästa tips!

1. Skjut inte den andra pilen
”Det är en lära som kommer från buddhismen och som innebär att vi ibland drabbas av jobbiga händelser. Livet skjuter pilar på oss, till exempel mörker och höstrusk. Det är så klart inte kul, men allting blir värre av att vi skjuter fler pilar på oss själva. De pilarna är våra tankar om hur jobbigt allting är, och de gör minst lika ont som den första pilen.”

Läs mer: Lyckoworkout – 7 övningar som höjer humöret

2. Samla plus
”Det finns en metod för att bota depressioner som jag tycker är jättebra, oavsett om man är deprimerad eller inte. Den kallas för plusmetoden och innebär att man gör en lista över sina plusaktiviteter. Med plus menas allt som vi gör helt för vår egen skull, för att vi mår bra av det. Det kanske är att lägga pussel, baka, lyssna på musik, umgås med en vän eller något annat. Det är alltså inga stora händelser vi talar om, utan sådant som vi enkelt kan göra i vardagen. Sedan försöker man ägna sig åt sina plus så mycket som möjligt.”

Läs mer: Optimist, javisst! 4 genvägar till glädje

3. Gör tid för dig själv
”Det kan innebära att vi behöver säga nej till andra och det kan man göra genom att förklara varför man just nu behöver tid för sig själv. Ungefär så här: ‘Jag förstår om du blir besviken på mig, men jag behöver det här för att må bra och inte känna mig deppig.’ När vi ger sådana förklaringar brukar andra förstå oss.”

Läs mer: Lär dig sätta gränser – och bli lyckligare!

4. Gilla läget
”Vi kan inte ändra på varken säsongen eller vädret, hur gärna vi än skulle vilja. Om vi kan acceptera att det just nu är mörkt och kallt så mår vi bättre. Det betyder inte att vi tycker om hösten, det betyder bara att vi tänker ungefär så här: ‘Jag önskar av hela mitt hjärta att det skulle vara ljust och varmt, men jag accepterar att det just nu inte är så.'”

Läs mer: Tysta din inre kritiker

 

LÄS MER:

 

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

Trött hela tiden? Vi listar de möjliga orsakerna.

Är du trött och seg utan att förstå varför? Det kan bero på stress, vitaminbrist, depression, sömnbesvär och mycket annat. Eller så är det sköldkörteln som krånglar.

Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

 

Slipp tröttheten – 12 vägar till mer ork!

Din trötthet kan hänga ihop med magen.

Finns det piggknep som funkar? Absolut! Här är de senaste rönen om vad som hjälper.

Läs mer: Slipp tröttheten – 12 vägar till mer ork!

 

Mineralerna som gör dig pigg i höst!

höst

Kyla och mörker – nu börjar det bli dags att se över matvanorna. Vi ger dig hela listan på viktiga mineralkällor, så att du kan behålla orken hela hösten och vintern!

Läs mer: Mineralerna som gör dig pigg i höst!

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Utvald läsning