Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Optimist, javisst: 4 genvägar till glädje!

18 sep, 2015 
Träna dina lyckomuskler och bli friskare och gladare på kuppen - här är övningarna som tränar smilbanden!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Mental träning är lika viktigt för ditt välbefinnande som fysiska utmaningar. Precis som muskler och kondition har dina personliga egenskaper och känslor allt att vinna på att utmanas då och då. Människor som lägger tid på att identifiera och utveckla karaktär och personliga egenskaper förbättrar automatiskt förmågorna som är kopplade till dessa. Det visar en färsk studie från universitetet i Zürich.

Här är fyra värdefulla verktyg baserade på studiens deltagare och resultat.

1. Visa tacksamhet!

Genom att: Skriv ett brev eller mail till någon som nyligen har stöttat dig i en viktig fråga. Låt personen veta att hans/hennes insats betydde något och att du är tacksam.

– Att ta sig tid att säga tack triggar positiva känsloreaktioner i kroppen, dessa färgar i sin tur ditt humör, säger forskarna.

2. Hitta motivationen!

Genom att: Se till att befinna dig i en omgivning eller ett sammanhang som genomsyras av entusiasm och framåtanda. Saknas känslorna på arbetsplatsen? Sök upp en inspirerande föreläsning, anmäl dig till ett träningspass eller närvara vid ett större publikevent. Varför? För att människor i stora grupper triggar varandra – och entusiasm är en känsla som smittar!

Annons

3. Öppna dörrar!

Genom att: Tänk på en situation där du känt dig besviken. Fundera över orsaken, var det otur eller tillfälligheter som ledde till besvikelsen? Försök hitta en positiv konsekvens, en dörr i livet som öppnades tack vare det inträffade. Övingen hjälper dig tänka positivt och gör det enklare att se ljusare på tillvaron.

4. Gräv djupt!

Genom att: Förkovra dig ytterligare i dina intressen! Gå på utställningar, läs böcker och förjupningsmaterial och berätta för andra om dina nyvunna kunskaper. Forskarna menar att ta in – och dela med sig av – kunskap föder nyfikenhet. En egenskap som i sin tur öppnar sinnet för nya synsätt.

 

Källa: Prevention, University of Zurich

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

Annons