Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Social ångest? Här är 7 tips för att överleva festsäsongen

12 nov, 2018 
AvNanna von Knorring
Är du en av de som INTE ser fram emot vinterns fester, mingel och partyn? Får du ångest av att behöva träffa nya människor? Det går att överleva festsäsongen även om du har social ångest – här är knepen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Alla kan ibland känna sig nervösa inför en fest, men social ångest handlar om mer än så. Social ångest, som tidigare kallades för social fobi, innebär att man oroar sig över vad andra tycker och tänker om en, samt att man är rädd för att göra bort sig och bli granskad av andra.

Social ångest kan även ta fysiska uttryck med symtom som hjärtklappning, svettningar, rodnad, torrhet i munnen och en känsla av att ha en klump i magen.

Läs också: Så minskar du din sociala fobi – med nyttiga tarmbakterier! 

Ju mer du undviker det du är rädd för, desto starkare växer sig ångesten. När det kommer till social ångest rör det sig ofta om en rädsla för sociala sammanhang där man inte känner alla, exempelvis en fest eller ett mingel. Men det går att ha roligt samtidigt som man har ångest.

 

Här är sju tips som gör festsäsongen enklare (och roligare) för dig med social ångest:

1. Ställ inte in

Det kan vara lockande att hitta på en ursäkt i sista stund när ångesten smyger sig på – gör inte det! Ju fler gånger du utmanar din rädsla, desto mindre kommer den bli. Att ställa in och undvika situationer på grund av ångesten kan istället göra ångesten värre på lång sikt.

Annons

– Du känner dig troligtvis lättad när du undviker sociala evenemang, men den lättnaden kommer att förstärka ditt undvikande beteende, vilket gör din värld mindre och mindre och dina symtom värre, säger Gail Saltz, psykiater, till Health.

Läs också: Ångest – 6 olika typer att skilja på

2. Ta med en kompis

Om du bestämmer dig för att gå tillsammans med en kompis minskar risken att du ska kunna ställa in i sista stund, speciellt om din vän är medveten om din sociala ångest. Dessutom får du en stöttande person med dig, som känner dig och inte dömer dig.

3. Förbered samtalsämnen

Social ångest inför en fest kan även grunda sig i en rädsla att inte ha något att prata om eller någon att prata med. Förbered en handfull ämnen som du känner dig bekväm att prata om efter att du introducerats för någon. Du kan även träna på hur du initierar samtal om du oroar dig över hur du formulerar dig. Ett klassiskt knep är också att ställa fler frågor och själv prata mindre – de flesta älskar att berätta om sig själva.

Annons

Läs också: Lider du av social fobi – nytt svenskt dataspel kan bli din räddning

4. Sätt upp ett mål innan

Ge inte efter för ångesten genom att endast prata med den du känner på festen. Du behöver inte prata med alla, men kan ha som mål att prata med fem nya personer i fem minuter var. Sätt ett mål som känns rimligt för dig, det ger dig något att fokusera på och gör dig stolt när du klarat av det.

5. Ta det lugnt med alkoholen

Många som känner sig nervösa tenderar att ta ett glas för att lindra nerverna. Om du gör det till en vana kan du utveckla tolerans, vilket innebär att du behöver mer och mer alkohol för varje gång, menar psykiatern Gail Saltz som Health pratat med. Dessutom tenderar för mycket alkohol att förvärra ångsten dagen efter.

Läs också: 5 tydliga träningsfördelar med att sluta dricka alkohol

6. Sätt en tidsgräns

Att utmana sig själv är bra, men du behöver inte stanna på en fest fram till småtimmarna om du inte vill. Sätt en tidsgräns för hur länge du behöver vara på festen för att känna att det finns ett slut. Om tiden rinner iväg och du upptäcker att du faktiskt har roligt kan du lika väl stanna längre.

Annons

7. Rid ut ångestvågen

Om du är på festen och du känner ångesten krypa under skinnet – andas! Ångest är inte farligt och det kommer att gå över. Oftast blir man mer rädd över reaktionen i kroppen, vilket spär på ångesten, så läs på och lär dig hur din kropp reagerar. Prova dig fram till det som fungerar för dig, kanske hjälper några andningsövningar eller så vill du ta lite frisk luft för att hjälpa dig själv att rida ut vågen av ångest?

Ifall du har så mycket ångest att det påverkar ditt i liv i större utsträckning ska du söka professionell hjälp. Social ångest är vanligt och går att behandla med exempelvis KBT, terapi, läkemedel eller avslappnings- och andningsövningar.

Läs också: Sömnlös med ångest? Här är psykologens bästa tips

Källor: Health, Vårdguiden, Verywell   Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Annons