Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Utmattningssyndrom Högkänslighet Hantera känslor ADHD Om MåBra

Därför ska du stärka din existentiella hälsa

14 maj, 2024
siri helle och lycklig kvinna på cykel
Vi pratar mycket om vår fysiska och psykiska hälsa, men har du hört talas om existentiell hälsa? Det är det nämligen många som inte har, och då är det också svårt att veta hur man kan stärka den – och därmed livsbalansen. Här berättar psykologen Siri Helle om vad den existentiella hälsan innebär och varför den är så viktig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kort förklarat är existentiell hälsa vår förmåga att ta vara på livet, förklarar Siri Helle. Hur du ser på livet i stort och det förhållningssätt du har att ta till när livet stormar. En god existentiell hälsa gör dagarna mer meningsfulla, och gör det också lättare för dig att fatta beslut och hantera vardagen, eftersom du har en bild av vad som är viktigt och rätt för just dig, just nu. Dessa premisser omformuleras nämligen under livets gång.

– Existentiell hälsa är väldigt viktigt för vårt välbefinnande. I studier har man sett att den kan förklara upp till 16 procent av skillnaderna i välbefinnande mellan olika människor. Dessutom spiller effekterna över. En starkare existentiell hälsa främjar ofta både din kroppsliga och mentala hälsa på köpet.

Så blir du lyckligare i vardagen – psykologen tipsarBrand logo
Så blir du lyckligare i vardagen – psykologen tipsar

Var fjärde saknar mening i livet

Dessvärre verkar det som att det är sådär ställt med den existentiella hälsan i vårt land. Enligt en ny undersökning, upplever var fjärde svensk sitt liv som meningslöst, berättar Siri Helle. Det är en fyrdubbling bara de senaste 20 åren, från 60 till 24 procent.

Annons

– Det är många som tycker att livet känns innehållslöst och tomt. En förklaring kan vara att tidigare har vi kunnat förlita oss på svaren från religion och kloka åldringar och traditioner. Men i dagens Sverige så förväntas man hitta sina egna svar och vi får inte någon riktigt tydlig guidning på vägen, vilket kan vara tufft.

Känner du igen dig? 9 tecken på att du kan behöva stärka din existentiella hälsa

Du går runt med en vag känsla av tomhet. Du kan inte sätta fingret på vad som fattas, men det känns som att livet borde innebära mer än det här.

Du fastnar i mobilen eller framför TV:n flera timmar om dagen. Du tycker egentligen att det är slöseri med tid – men det är inte som att du är passionerat intresserad av något annat heller.

Du skäms över att du mår dåligt eftersom du rent objektivt har det bra. Att det kan finnas giltiga skäl på ett djupare plan slår dig inte.

Beslut, livsval och existentiella funderingar som personliga målsättningar ger dig ångest.

Du har dåligt samvete för att du inte gör mer för världen. Trots att du vill göra skillnad på riktigt har du svårt att komma i gång.

När du hör tänkvärda citat eller kloka livsvisdomar tänker du: det där måste jag komma ihåg! Sedan fortsätter du i samma gamla hjulspår.

Det känns som om livet tumlar runt dig i sina vågor, snarare än att du styr skutan ovanpå.

Du dagdrömmer om att följa ditt hjärta men tar aldrig steget.

När någon frågar dig vad du brinner för blir du ställd. Hur känns det ens att brinna för något?

Hitta din passion och lev sju år längre

Hoppfullt nog finns det mycket du kan göra för att stärka din existentiella hälsa. Siri Helle rekommenderar att börja med att fundera kring vad är viktigt för dig i livet, till exempel genom att göra olika reflektionsövningar, som du sedan omsätter i praktiken.

Annons

– Det handlar om att hitta saker att engagera sig i. Det är inte helt lätt när man fastnar framför skärmen eller det är mycket som tar tid på jobbet. Men att faktiskt hitta de där sakerna som man tycker är viktigt på riktigt. Det kanske är att finnas där för vänner och familj, att syssla med en särskild hobby, eller kanske engagera sig i organisationer som hjälper andra. Forskning visar att människor som känner ett syfte i livet och har den här inre motorn som ger ett driv i vardagen, kan leva hela sju år längre på grund av det.

Varför har pratat så lite om just existentiell hälsa tidigare?

– Vi pratar väldigt mycket om lycka och effektivitet, men kanske inte så mycket om de där djupare värdena i livet. Och jag tror att det beror på att vi inte är vana helt enkelt, utan vi kör på i våra invanda mönster och försöker få livspusslet att gå ihop. Och att då stanna upp och ta sig den här tiden för eftertanke, det kan vara extra viktigt.

Annons

Varifrån kom begreppet existentiell hälsa?

Existentiell hälsa som begrepp började användas på 80-talet, i samband med en stor konferens för WHO. Många hade reagerat på att man bara pratade om kroppen när man pratade om hälsa, vilket missade att vi människor också är andliga varelser. Därför bestämde man att också den existentiella hälsan skulle få vara med i hälsobegreppet.

En annan viktig påminnelse för att hitta sant existentiellt välmående är att det handlar inte om att ha det bäst utan att njuta mest. Ett perspektivskifte som kan revolutionera din livsinställning.

– Det är en viktig skillnad mellan att vara lyckad och att vara lycklig. Forskningen visar att förmågan att njuta i vardagen är viktigare för välmåendet än materiella saker och hur man har det. Om du vill bli lyckligare är det alltså bra att fokusera på de saker som gör att du mår bra här och nu.

Vad behöver DU mer av för att stärka din existentiella hälsa? Siri Helle hjälper dig bena ut

Dödsbädden

Föreställ dig att du ligger för döden. Du har levt ett rikt och meningsfullt liv och ser tillbaka på det med tillfredsställelse. Vilket liv ser du tillbaka på? Det kan vara saker du upplevt, platser du bott på eller relationer som betytt mycket för dig.

Din perfekta dag

Hur skulle en perfekt dag se ut? Beskriv den så detaljerat du kan, från att du vaknar på morgonen tills att du går och lägger dig på kvällen. Var är du, vad gör du, vilka träffar du och hur känner du dig?

Annons