RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Blir du ”gaslightad”? Lär dig identifiera manipulativa taktiker

16 feb, 2022 
Man och kvinna bråkar
Gaslighting är en form av manipulation där förövaren har som avsikt att kontrollera sitt offer genom att få dem att tvivla på sin egen förmåga och sinneshälsa. Detta gör de normalt genom att förvränga, ljuga och förvanska information. Håll utkik efter dessa tecken för att undvika att inte fastna i en osund eller rent ut sagt skadlig relation.
Annons
5 saker som avslöjar en psykopatBrand logo
5 saker som avslöjar en psykopat

Det är inte bara i en kärleksrelation som manipulativa knep och ”gaslighting” förekommer. Det kan också vara en destruktiv förälder, kollega eller vän som på ett medvetet sätt kommunicerar för att göra dig osäker, i avsikt att framhäva sig själv och sin egen agenda. Här är fem vanliga gaslightning-tekniker att vara uppmärksam på om du blir utsatt för.

Gaslighting – 5 vanliga sätt att göra det på

1. Förnekar att hen gjort något

Det kan handla om att även om person A sett person B göra någonting, att person B förnekar detta till den grad att person A tillslut ändå blir osäker.

2. Berättar olika saker vid olika tillfällen

Den som gaslightar vill göra dig osäker på din egen förmåga att uppfatta verkligheten.

Annons

3. Spelar ut folk mot varandra

Den som gaslightar har ofta en egen agenda bakom sitt beteende, vilken kan involvera andra människor. Exempelvis kan person A försöka driva person B från sina vänner genom att berätta att dessa sagt något elakt om person B när hen inte var närvarande.

4. Upprätthåller en polerad fasad oavsett

Även om alla till viss del kan anpassa sitt beteende vid behov, så tenderar gaslighters att i väldigt stor utsträckning jobba för att inget negativt om denne ska få komma ut. Det kan exempelvis vara så att denne bråkar och kanske kallar dig hemska saker, bara för att sekunden senare kunna vara världens gulligaste på en familjemiddag.

5. Gör dig till syndabock för allt

Den som gaslightar vill trycka ner dig och få dig att känna att du har fel i saker och ting. Det kan vara allt från att kalla dig för känslig, kontrollerande eller dylikt om du ställer en helt rimlig fråga, till att skylla på att exempelvis en incident aldrig hade hänt om det inte vore för *dig*.

Är du osäker om du befinner dig i en osund eller skadlig relation?
Kontakta en kvinnojour, exempelvis:
Kvinnofridslinjen eller Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, Roks

Källa: Well+Good
Foto: TT

Annons