Blir du ”gaslightad”? Lär dig identifiera manipulativa taktiker

Man och kvinna bråkar
5 saker som avslöjar en psykopat
1:27

Efter reklamen: 5 saker som avslöjar en psykopat

(1:27)

Slå på ljud

Även om det nog är vanligast så är det inte bara personer i en kärleksrelation som utsätts för manipulativa knep och ”gaslighting”. Det kan vara en förälder, kollega, vän eller annan interpersonell relation som på ett medvetet sätt kommunicerar för att göra dig osäker kring dig själv och hur du uppfattat saker och ting. Här är fem vanliga gaslightning-tekniker att vara uppmärksam på om du blir utsatt för.

Gaslighting – 5 vanliga sätt att göra det på

1. Förnekar att hen gjort något

Det kan handla om att även om partner A sett partner B göra någonting, att denna förnekar detta så pass till den grad att partner A själv blir osäker.

6 fraser som gasligthers använder för att kontrollera dig

2. Berättar olika saker vid olika tillfällen

”Vart fick du det ifrån?” kan partner A säga när partner B exempelvis köpt något hen tidigare sagt att hen gillar. Den som gaslightar vill göra dig osäker på din egen förmåga att uppfatta verkligheten.

3. Spelar ut folk mot varandra

Den som gaslightar har ofta en egen agenda bakom sitt beteende, vilken kan behöva involvera andra människor. Exempelvis kan partner A försöka driva partner B ifrån vänner genom att säga att dessa varit taskiga mot hen eller dylikt.

7 psykologiska knep manipulativa personer använder mot dig

4. Upprätthåller en polerad fasad oavsett

Även om alla till viss del kan anpassa sitt beteende vid behov, så tenderar gaslighters att i väldigt stor utsträckning jobba för att inget negativt om denne ska få komma ut. Det kan exempelvis vara så att denne bråkar och kanske kallar dig hemska saker, bara för att sekunden senare kunna vara världens gulligaste på en familjemiddag.

5. Gör dig till syndabock för allt

Den som gaslightar vill trycka ner dig och få dig att känna att du har fel i saker och ting. Det kan vara allt från att kalla dig för känslig, kontrollerande eller dylikt om du ställer en helt rimlig fråga, till att skylla på att exempelvis en incident aldrig hade hänt om det inte vore för *dig*.

Är du osäker om du befinner dig i en osund eller skadlig relation?
Kontakta en kvinnojour, exempelvis:
Kvinnofridslinjen eller Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, Roks

Källa: Well+Good
Foto: TT

Utvald läsning