Psykologen: Så hanterar du misstankar om otrohet

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

FRÅGA: Jag har en känsla av att jag kanske inte kan lita på min partner. Vi har varit ett par i fem månader. Ibland när han får sms går han iväg för att svara. Jag får en känsla av att han blir spänd, att han inte vill att jag ska se.

/Lena

 

SVAR: Det är jobbigt att bära på den typen av oro. Problemet med den är också att den ofta ökar i intensitet. När man väl fått syn på något så letar man, vare sig man vill eller inte, efter bevis för och emot. Det går ju inte att veta om känslan är rätt eller fel.

Läs också: Psykologen: Det här borde alla veta om ångest

Å ena sidan är det vanligt med viss osäkerhet och olika funderingar i början av en relation. Man känner inte varandra så väl efter bara några månader. Om relationen känns viktig kan det öka rädslan att förlora det man har, och rädslan kan i sin tur öka behovet av att vara på sin vakt.

Å andra sidan: Om man vanligtvis inte är en misstänksam, orolig eller svartsjuk person, och plötsligt får en återkommande känsla av att något inte står rätt till, så kan det vara svårt att avfärda.

Läs också: Psykologen: Tänk dig lugnare – 3 enkla steg

Jag tycker inte att du ska ”ställa honom mot väggen”, men däremot kan du be om lite hjälp med oron. Ni är relativt nya för varandra. Du kan, utan att anklaga, beskriva vad som hänt med dig några gånger, hur du uppfattar situationen, och fråga honom hur han tänker och om ni kan hjälpas åt. Det är viktigt att inte lägga allt ansvar på honom att minska din oro, framför allt inte genom ständiga kontroller, men vi måste samtidigt få visa vår oro och kunna prata om det på ett respektfullt sätt.

Foto: IBL

 

Mer innehåll från MåBra
Dela på: