RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Relationsexperten: ”Otrohet handlar om mer än för lite sex”

26 aug, 2023 
Angela Ahola och kvinna som tar av ring
Ungefär en tredjedel av alla relationer drabbas någon gång av otrohet, även om de flesta aldrig uppdagas. Varför är det så här? Och hur tänker egentligen en person som är otrogen? Det har forskaren Angela Ahola gått på djupet med.
Annons

För fem år sedan blev Angela Ahola bedragen av sin man, efter 14 år som gifta. Äktenskapet slutade med skilsmässa – men frågorna fortsatte att mala.

Ska man alltid berätta om otrohet?Brand logo
Ska man alltid berätta om otrohet?

Trots att hon är doktor i psykologi och föreläser om relationer kände inte Angela att hon fick de svar hon behövde för att kunna förstå. Varken från sin man eller de böcker hon vände sig till. Hon bestämde sig därför för att skriva en egen bok om otrohet – med fokus på de otrognas resonemang.

Hon slukade all forskning på ämnet, men ägnade också mycket tid åt att djupintervjua människor som blivit bedragna eller varit otrogna. I boken Den nakna sanningen följer hon två huvudpersoner, Joar och Vera, under deras pågående otroheter.

Under arbetet blev Angela överraskad av många av de aspekter av otrohet som framkom, vilket faktiskt gett henne en större förståelse för att otrohet kan ske. Men även om hon på ett plan kunde relatera till Veras och Joars liv är hon noga med att påpeka att hon inte är för otrohet utan anser att det är ett fruktansvärt svek.

Annons

Var går gränsen för otrohet?

En bra tumregel är att om man gör någonting som man inte skulle vilja berätta för sin partner, då har man generellt varit otrogen, menar Angela.

Hur ofta det ”bara” handlar om sex och attraktion och hur ofta det handlar om att man faktiskt fått känslor för någon är svårt att säga, men en vanlig förutfattad mening är att män oftare söker sex, medan kvinnor har mer djupgående anledningar. Så är det inte, menar Angela.

– Otrohet ser alltmer lika ut över könen både gällande orsak och fördelning. En del personer är verkligen bekräftelsesökande, andra blir förälskade. Kanske är det bara en ren och skär jämställdhetsfråga, att det är större frihet för båda könen idag, spekulerar Angela.

Däremot är en intressant aspekt att kvinnor är mer benägna att säga ”jag tappade bort mig själv” medan männen beklagar sig över ”jag förlorade min kvinna”.

Kvinnor stannar oftare efter en otrohet

En annan stor skillnad är dock att kvinnor i nästan dubbelt så hög grad som männen fortfarande lever tillsammans med sin partner efter att en otrohet kommit fram. Männen förlåter alltså inte sina kvinnors otrohet i lika stor utsträckning som kvinnorna förlåter sina män.

Annons

Otrohet kan betyda helt olika saker för olika personer. Det kan ge spänning och bekräftelse eller vara en språngbräda ut ur en dålig relation. Den kanske vanligaste orsaken till otrohet är dock avsaknad av inte bara sex utan även sann emotionell närhet, menar Angela. Företaget Familjen AB har tagit över och vardagen består mest av logistik. När man väl har en stund på tu man hand vänder man sig från varandra och väljer egentid istället för att söka närhet och gemenskap. Kanske är man goda vänner, men har inte längre någon kärleksrelation.

Skydda relationen mot otrohet med spänning i vardagen

Detta går dock att skydda relationen mot, menar Angela Ahola. Glädje, skratt, stöd och positivitet minskar otrohetsrisken. Hon råder också att aktivt arbeta för att infoga spänning i vardagen. Det kan hjälpa till att ”vaccinera” relationen mot den kittlande spänningskänslan som en otrohet kan ge.

– När det blir väldigt mycket slentrian och förutsägbar trygghet samtidigt i relationen så mattar det av gnistan och lusten. Rucka om rutinerna och gör något överraskande. Det behöver inte vara helt galet, men någonting annorlunda. Då känns både själva relationen och ens partner lite fräschare, tipsar Angela.

Annons

Skydda relationen mot otrohet

  • Spänning och skratt i vardagen
    Krydda vardagen med spänning och roliga saker så minskar risken för känslan av att stagnera.

  • Utvecklas tillsammans
    Livet är en lång förändringsresa. Det gäller att hitta nya vägar ihop.

  • Öppenhet och sårbarhet
    Våga prata om svåra saker. Emotio­nell närhet är viktig för teamkänslan.

  • Generositet
    När vi är nykära gör vi det där lilla extra för varann. Fortsätt med den välviljan och omtänksamheten. Det skapar en god cirkel, för att inte fastna i kritisk ton och missunnsamhet.

  • Se det positiva
    Fokusera på allt som är bra med relationen och påminn er regel­bundet om varför ni föll för varandra från första början.

  • Fysisk närhet
    Ge varandra en extra kram, kärleksfull smekning och var nära varandra utan känslan av krav på sex. Det i sig leder som en bonus faktiskt ändå ofta till mer sex.

För många är otrohet dödsstöten för ett förhållande. Man kan inte glömma och gå vidare. För andra kan det faktiskt vara ett uppvaknande och i slutändan leda till något positivt för relationen. Man tvingas att ta itu med problem som legat och grott länge och inser plötsligt vad man höll på att förlora, vilket kan tända gnistan igen. För att lyckas i längden behövs dock ofta professionellt stöd, och ska man stanna måste det vara av rätt anledning.

Att vara otrogen tillbaka som ”hämnd” är ganska vanligt berättar Angela, men det är sällan rätt väg att gå. Om relationen redan är bräcklig är det sällan bra att lägga på mer belastning och ansträngning.

Annons

– Men för vissa funkar det faktiskt, det jämnar ut vågskålarna. Det finns så många nyanser av vad det leder till sen och hur man tar sig igenom det, lägger hon till.

Hur återbygger man relationen efter otrohet?

Om man blivit bedragen, men ändå känner att man båda två verkligen vill återbygga relationen måste den som har blivit bedragen få prata och älta och den otrogne ska tålmodigt och kärleksfullt ta på sig all skuld för det som skett.

– Det är allt för många lägen där man säger att ”Ja, ja, jag har gjort fel”, men sen blir det ändå mellan raderna; ”fast hade det inte varit så här” eller ”hade du bara...”. Att de tar inte fullt ut på sig ansvaret för sina handlingar. Då är det svårt.

Det är också viktigt att den som blivit bedragen får svar på alla sina frågor.

– Det kommer att vara jättejobbigt och det kommer att ta tid, men det blir kortare tid i eländet om den bedragna får ställa alla sina frågor och vara ledsen. Man behöver också skapa både fysisk och emotionell närhet, kunna vara sårbara ihop, för utan det så är det jättesvårt. Men här kommer en bra terapeut hjälpa en. Det bästa är att gå i terapi tills att krisen är verkligen över och båda är på andra sidan, säger Angela.

Annons

En gång otrogen alltid otrogen?

Kan eller bör man lita på någon som man vet har varit otrogen tidigare?

– Det är lite både ja och nej. Det kan vara så att en person har varit otrogen på grund av obearbetade kriser från det förflutna och inte är i kontakt med sina känslor. Man kan ta tag i sina problem och lösa dem, så det behöver inte alls vara någon form av notorisk otrogenhet. Samtidigt är risken högre för att personen ska vara otrogen igen. Eftersom det kan indikera att den otrogna har en personlighet som söker sig till spänningen, variationen eller att skapa ett avstånd till sin partner genom just otroheten.

För att ge relationen en ärlig chans som inte präglas av svartsjuka, misstänksamhet och risk för svek är det också viktigt att den som varit otrogen är fullkomligt transparent och visar att det inte finns några hemligheter längre.

– Man ska vara så öppen att ens partner känner att det finns ingenting att dölja här. Då kommer båda att bli trygga och nöjda, säger Angela.

Annons

I efterhand kan Angela se att hon och hennes make borde ha skilt sig långt innan otroheten skedde. Ändå tog det lång tid innan hon kände sig redo för en ny relation. Men hon säger också att hon var väldigt tillfreds med livet som singel – vilket bland annat resulterade i boken 100 dejter. Idag har hon en ny relation som hon känner sig fullständigt trygg i.

Hur går man in i en ny relation utan att rädslan för svek lägger sig som en skugga?

– Rädslan finns ofta där, i synnerhet i början på relationen. Allteftersom vi märker att vår partner verkar vara pålitlig, ärlig och gör det hon eller han säger litar vi alltmer på personen. Tid, kommunikation och öppenhet är det som tar oss i rätt riktning.

Foto: TT, Sören Vilks

Annons