5 typer av otrohet – och vad du behöver veta om dem

06 jul, 2018 
Otrohet handlar inte bara om sex – det är också lögner, svek och hemligheter.
Otrohet innebär olika saker för olika människor – därför är det otroligt viktigt i en relation att ni är öppna med vad som är okej och inte.
Annons

Tycker du att det är självklart vad som är otrohet och inte? Då har du antagligen aldrig diskuterat saken med andra människor. För det finns lika många definitioner av otrohet som det finns relationer, och medan gränsen för dig går vid sms med exet, så kanske allt för utom sex är okej för din partner.

Även i öppna relationer eller polygama förhållanden kan det finnas sådana gränser.

Men de olika typerna av otrohet har ofta tre saker gemensamt: hemlighetshållade, känslomässigt engagemang och sexuell ”alkemi”. Med andra ord är det inte så mycket ett visst beteende som utgör otroheten, utan graden av svek.

Läs också: 5 sätt en otrohet kan påverka er relation

I en ny studie, som publicerats i tidskriften Personal Relationships, undersökte forskare hur människor ser på otrohet, och där kom man fram till att det främst är hemligheterna, sveket och alla utelämnanden som är de centrala definitionerna av otrohet.

Annons

Women’s Health har pratat med några experter som delar upp fenomenet otrohet i olika typer. Här är resultatet:

Fysisk intimitet utanför relationen

Kanske den mest självklara typen av otrohet och behöver knappt förklaras.

– Vanligtvis ingår alla typer av beröring, kyssande eller sexuellt beteende med en person som inte är din exklusiva partner, säger Dana Weiser, som är professor vid Texas Tech University, till Women’s Health.

Många kanske tror att i öppna eller polygama relationer är allt tillåtet, men även här har många satt egna gränser, kanske vad gäller kön eller personer.

Recept.se Nyhetsbrev

Matt Lundquist, som är relationsterapeut i New York förklarar att nyckeln är att vara öppen med vad som är okej och inte kring sex och intima relationer av alla slag.

Att ha känslor för någon annan

Känslomässig otrohet är en annan form av otrohet.

– Det kan handla om att gilla, älska eller ha romantiska känslor för en person som inte är din partner, säger Dana Weiser.

Annons

Precis som ni sätter gränser vad gäller det fysiska så behöver ni sätta gränser kring det emotionella

– Det är viktigt att det finns en transparens i relationen. Att ha en nära relation med någon som din partner inte känner till, och som inte känner till din partner (eller att du har en partner) är ett stort NEJ, säger Matt Lundquist.

Läs också: Var går gränsen för otrohet? 9 exempel

Han menar också att det inte är fel att ha nära relationer med personer som inte är din partner, så länge du gör det med respekt för din partner. Vet du till exempel att din partner skulle bli ledsen om hen fick reda på relationen – då har du gått över gränsen till otrohet.

Fantisera om någon annan

Det är helt normalt att ha fantasier – även när du är i en fast relation. Så länge du bara lever ut dem med din partner i alla fall.

Det behöver inte betyda att du måste berätta för din partner om dina fantasier, som om du när ni har sex fantiserar om att vara med en kvinna istället för din man, eller låtsas att han är din gamla högstadielärare. Så länge det handlar om spänningen i fantasierna och inte om att det inte finns någon attraktion till din partner.

Annons

Fantasierna går över otrohetsgränsen när de leder till ett farligt eller oärligt beteende.

Ekonomisk otrohet

Nej, all otrohet handlar inte om sex och intimitet. Hemlighetsmakeri är som sagt en stor del av otroheten, och att ljuga om eller undanhålla vad du gjort med er ekonomi räknas även det som otrohet.

Läs också: Varför är man otrogen? Här är svaret! 

Har ni delad ekonomi kanske du får göra vad du vill med dina pengar, men om ni delar, eller gemensamt sparar ihop till en ny bil, resa eller bröllop – och du bränner din del på nätshopping eller utekvällar – då har du brutit din del av avtalet och svikit din partners förtroende.

Hemliga sociala medier-vanor

Dana Weiser berättar att den här typen av otrohet blir alltmer vanlig. Att vara otrogen på sociala medier eller använda sociala medier som kanal.

Till exempel kanske du lägger lite väl mycket uppmärksamhet på ditt ex Instagramflöde, eller trånar efter någon kändis eller influencer online. I värsta fall går du i smyg in på ditt gamla Tinder-konto och kollar runt – och det är inte okej.

Annons

Men det finns också ett annat sätt att vara otrogen med sociala medier – och det är när du är otrogen mot din partner med din telefon. När du egentligen borde bonda med och lyssna på din partner, så sitter du och scrollar i telefonen. Då kanske du har ett djupare band med Instagram än med din IRL-partner.

Det viktigaste och bästa ni kan göra när det kommer till otrohet är att helt enkelt vara öppna med varandra om vad otrohet innebär för er – på alla plan. Märker du att din partner börjar verka hemlighetsfull eller att du börjar hålla något/någon från din partner, så är det ett vanligt tecken på att något inte står rätt till. Och då har ni något ni behöver jobba på!

Läs också: Ekonomisk otrohet kan förstöra ditt förhållande

Källa: Women’s Health   Foto: IBL

 

 

Annons