RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

7 relationsfrågor män ofta pratar om i terapi

02 sep, 2020 
man i terapi
Vad pratar män om i terapi? Psykologen berättar om de vanligaste relationsfrågorna som kommer upp i terapisoffan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hur tänker män? Vad funderar de över? Och vad tar de upp i terapi? Psykiatrikern Drew Ramsey träffar ofta män i terapisessioner, och skriver för Wellandgood. Där berättar han att:

– De pratar om sin känslor. Det här kan förvåna dig (eller inte). Men de är precis lika känslosamma och emotionella som vem som helst.

Sju saker män ofta pratar om i terapi

Här listar Drew Ramsey några saker som män ofta pratar om i terapi.

1 Hur ska jag säga det?

Ett av de absolut vanligaste ämnena som kommer upp när män pratar med terapeuten är kommunikation. Närmare bestämt – hur kan jag kommunicera med min partner på ett positivt sätt? Ofta upplever man att man menar väl men kanske säger saker på fel sätt  – eftersom det inte tas emot så som man tänkt.

2 Pressen att fixa alla problem

Du kanske har hört det förut, att ”män lyssnar inte, de vill bara lösa problemen man pratar om”. Medan partnern kanske bara vill ventilera något som hänt och bli lyssnad på. Det här är inte ett helt ovanligt kommunikationsproblem i förhållanden. Något som män också verkar uppfatta, eftersom det ofta kommer upp i terapi.

Annons

3 Allt som stängts inne

Det är inte ovanligt att vi bygger murar omkring oss och stänger inne saker som har varit jobbiga, istället för att prata ut om dem. Det gäller i allra högsta grad även män. Men Drew Ramsey menar att när man kommer innanför den där muren så kan många fina historier om rädslor, ambitioner och saker man kämpar med fram. Något som många känner att de inte kan dela med sin partner.

4 Känslan av att vara behövd

Många män verkar ha något slags inbyggt behov av att känna att de hjälper till, att de behövs där hemma. Det kan få dem att känna en slags trygghet. Att känna att de gör nytta. Det kan också hänga ihop med ett behov att känna sig manlig, som också är ett återkommande ämne i terapisoffan.

5 Sex och orgasmer

Många män känner sig, enligt Drew Ramsey, osäkra i sängen och osäkra på om de verkligen kan tillfredsställa sin partner. Många oroar sig också för att sex ska vara som den man ser i porr, och att de inte räcker till.

Annons

6 Att känna sig låg

Ett annat ämne som kommer upp är depression. Det kan visa sig på olika sätt. En del blir ledsna, andra blir avstängda, irriterade och ilskna. De tappar intresse i att umgås. Män vill sällan visa upp den här sidan av sig själva, säger Ramsey. Så de kanske sällan tar upp det med sin partner, men oftare i terapi.

7 Ångesten kring att dejta

Det är ofta en myt att män gillar att dejta runt. De allra flesta vill ha en partner som älskar dem och står vid deras sida. Ofta när män dejtar flera kvinnor så är det inte lika roligt som de trodde att det skulle vara och de kan få ångest kring det, enligt Ramsey.

Källa: Wellandgood Foto: TT

LÄS MER:

Så tar ni er bäst igenom ett gräl – 6 steg till en starkare relation

4 tecken på att din relation är nära slutet

Lyckligare relation: 4 viktiga gränser att dra tidigt i ett förhållande

Annons