SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

De 15 bästa självhjälpsböckerna som faktiskt gör skillnad

30 jul, 2020 
AvAlexandra Schuman
Det kryllar av självhjälpsböcker där ute som lovar för mycket. Om du söker stöd i en bok så har vi valt ut 15 som har störst potential till förändring.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Anders Hansen om Vinter i P1Brand logo
Anders Hansen om Vinter i P1

Det finns självhjälpsböcker för precis allt som utlovar magisk livsomvändning. Men låt dig inte luras av de fina budorden. Det krävs hårt jobb och engagemang från dig själv och såklart – en riktigt bra bok som faktiskt har potential att göra skillnad. Vi har valt ut de 15 bästa självhjälpsböckerna här:

Reload : så blir du återhämtningssmart

Bokomslag till Reload, fötter vilar på ett soffarmstöd.
Den första praktiska boken om återhämtning.

Reload är en handbok baserad på den senaste forskningen om stress och återhämtning. Genom att hitta din personliga återhämtningstyp lär du dig hur du bäst laddar dina batterier – orkar mer och undviker hälsofarlig stress.

Annons

För mycket för ofta. Effektiva metoder för måttligt drickande

Bokomslag till För mycket för ofta, tecknade kvinnor och män.
Experternas råd hur du ser över dina alkoholvanor.

Bara ett glas till lill-lördag, fredags AW:n, som sällskap, för att slappna av… sen var det ju utgång med tjejerna på lördag – blir det för mycket, för ofta? Det är lätt hänt, Anders Hammarberg och Karin Romberg är båda psykologer och experter kring alkoholvanor. Tillsammans har de kommit ut med den nya boken För mycket för ofta. Effektiva metoder för måttligt drickande. Genom att se risksituationer, dricka mindre när man dricker och sätta mål för konsumtionen kan man förändra sina alkoholvanor.

Annons

Kära hjärtat varför han?

Bokomslag till Kära hjärtat, varför han? Halvbild på kvinnan, ena sidan vanlig tjej, andra sidan blåslagen.
Hur du tar dig ur ett destruktivt förhållande.

I Kära hjärtat, varför han? delar Frida J Nilsson med sig av sina egna erfarenheter av våld i nära relationer. Det är en bok för dig som söker stöd i igenkänning eller du som söker förståelse i din utsatta vän. Fridas syfte med boken är att hjälpa andra kvinnor i samma situation, att belysa signalerna och rädda liv.

 

Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 är Sveriges nationella stödtelefon för kvinnor som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Även anhöriga och vänner är välkomna att ringa. Stödtelefonen är öppen dygnet runt, året runt. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.

Annons

Förundrans effekten 

Bokomslag till Förundrans effekten, collage över blommor, berg och fåglar.
Förundrans effekten lär oss att stanna upp.

Ta del av den nya banbrytande forskningen för att minska oro och stress. I Förundrans effekten hjälper Katrin Sandberg och Sara Hammarkrantz dig att uppskatta de små sakerna i livet. Att uppskatta naturens skönhet eller de medryckande beatsen i din favorit låt. Lycka behöver inte finnas i framtiden utan nu, runt omkring oss.

Utmana din hjärna

Bokomslag till Utmana din hjärna, tecknade klockor och en man samt kvinna på omslaget.
Våga hjärngympa med Mensa!

Det är inte bara kroppen som måste tränas och utmanas för att vi ska må bra och känna oss stimulerade, utan även vår hjärna. Utmana din hjärna är proppad med kluriga tankenötter, utformade av experter från Mensa.

Annons

Konsten att städa

Bokomslag till Konsten att städa, målning av en himmel och mark.
Hur städning blev en livsfilosofi.

Den japanska livstilsgurun Marie Kondo har fascinerat en hel värld med sin städfilosofi. Konsten att städa går ut på att finna lyckan i ett harmoniskt hem. Det är en praktisk guide till hur vi tar kontroll över de saker vi omger oss med. Din städning kommer att förändras för alltid och få en positiv effekt på hela ditt liv i stort.

Den ädla konsten of not giving a *uck

Bokomslag till Den ädla konsten of not giving a f*ck, boktiteln i stora bokstäver.
Sluta bry dig och få ett rikare liv?

Livscoachen Mark Mansons mantra – bry dig mindre, fokusera på rätt saker, har tagit världen med storm. Konkreta tips blandas med underhållande historier i syfte att visa att mindre gör oss lyckligare.

Annons

Ni vann aldrig: så tog jag mig levande genom högstadiet

Bokomslag till Ni vann aldrig, bild på Misslisibell.
Låt inte mobbning knäcka ditt självförtroende – Misslisibell guidar dig.

Ni vann aldrig är bloggaren och youtubstjärnan Misslisibells egen berättelse om hennes tid i högstadiet, om utfrysning, skitsnack och näthat. Ju större framgångar hon fick på Youtube desto värre blev vardagen. Boken redogör för vad näthat, mobbning och psykisk ohälsa är och vad du ska göra om du eller ditt barn är utsatt. Den är faktagranskad av antimobbningsorganisationen Friends.

Tacksamhetsdagboken : en enkel och kraftfull metod för ett lyckligare liv

Bokomslag till Självhjälpsböckerna som faktiskt gör skillnad, rosa skrivbok.
Tacksamhet kan ge ökad glädje.

Många av oss tänker – om bara det där händer så kommer jag bli lycklig. Sanna Sporring menar att det inte är lycka som föder tacksamhet utan tvärtom. Ge Tacksamhetsboken 5 minuter per dag och du kommer få större kontroll över din lycka. Du ökar din självmedvetenhet, får ett bredare perspektiv på livet eller kanske inser vad som fattas i ditt.

Annons

Och bilen går bra?

Bokomslag till Och bilen går bra? Bild på Niklas Källner i en hiss med en äldre dam och hennes hund.
Bli en hejare på småsnacket med Niklas Källner.

Bävar du också inför kallpratet med grannen i hissen eller kollegan från andra våningen framför kaffemaskinen? Med journalisten och programledaren Niklas Källner blir du bäst på småpratet och undviker klyschor, som det omväxlande vädret. Niklas delar med sig av heta tips och råd samt egna underhållande anekdoter.

Kom du?

Bokomslag till Kom du? Porträtt på kvinna med två fingrar framför munnen med tungan som sticker ut.
Den ultimata guiden till kvinnors njutning.

Amanda Colldén och Anna Dahlbäck bakom succépodden Alla våra ligg! har nu kommit med boken Kom du? Sex har sedan länge utgått ifrån den manliga orgasmen, här ställs den kvinnliga i fokus. För att bryta konventionella regler och bidra till kvinnans lust och välmående via praktiska tips och diskussioner.

Annons

Hur du lyckas i en vit värld

Bokomslag till Hur du lyckas i en vit värld, bild på Siduri Poli.
Inga stängda rum med Siduri Poli.

Sorgligt nog behövs det en självhjälpsbok för människans lika värde. ”För, let’s face it: vi lever i en värld där alla inte har samma möjligheter”. Entreprenören Siduri Poli stakar ut ett manifest med tio konkreta principer som coachar läsaren till att förverkliga sina egna drömmar. Hur du lyckas i en vit värld kommer snart.

Superstudent : effektivare inlärning, för bättre betyg

Bokomslag till Superstudent, en klocka med ett grönt checkmärke.
Få bättre betyg, snabbare.

En genomtänkt bästsäljare hur du som gymnasieelev eller högskolestudent höjer dina betyg. Boken bygger på aktuell forskning krig effektivt lärande och ger konkreta tips på hur du exempelvis förbättrar dina anteckningar och får ut det bästa av grupparbeten. För dig som är högstadie- men också gymnasieelev rekommenderas A i alla ämnen av Raman Mehrzad.

Annons

Lär känna dig själv – 756 frågor som visar vem du är – egentligen

Bokomslag till Lär känna dig själv, kvinna i profil sträcker ut sina armar, vind i håret.
Livsviktiga frågor.

Många som varit i samtalsterapi menar att de fått rannsaka sig själva och därmed fått en större insikt över sitt mående eller handlingar. I Lär känna dig själv guidar Stefan Ekberg dig igenom 745 frågor som kan leda till samma ökad självmedvetenhet som terapi tenderar att göra. Se in i dig själv och förstå vad du brinner för, dina önskningar och få möjligheten att optimera ditt liv.

Annons

Duktiga flickors guide till att sätta gränser

Bokomslag till Duktiga flickors guide till att sätta gränser och skita i vad andra tycker, svarta bokstäver av boktiteln täcker framsidan och en röd handskriven text där det står, säg nej!
Aldrig mer – duktig flicka.

Är du trött på att vara den där duktiga tjejen, partnern eller kollegan, då ska du läsa Duktiga flickors guide till att sätta gränser av Alexandra Reinwarth. Låt inte andra eller omvärldens krav och förväntningar styra ditt liv, lär dig ta kontroll över ditt eget.

 

Om du behöver ytterligare hjälp, tveka inte att kontakta din vårdcentral eller en hjälplinje. 

  • Ring Kvinnofridslinjen på 020 50 50 50, om är utsatt för våld.
  • Ring Bris på 116 111, om du är under 18 år och vill prata med en kurator.
  • Eller besök www.Mindeler.se om du vill prata med en psykolog över nätet.

 

LÄS MER:

10 fantastiska böcker om kärlek

Isabel skrev bok om utbrändhet- mindfulness hjälper inte mot strukturer

Dagbok från vården

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons