Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Skillnaden på att vara snäll – och att vara en people pleaser

05 maj, 2021 
Ung kvinna lägger filt om äldre kvinnas axlar.
Tänker du att en så kallad "people pleaser" är någon som bara vill göra andra människor nöjda och glada? Då är det dags att tänka om menar psykologen. Det här är den riktiga skillnaden mellan en genuint snäll person och en people pleaser.
Annons
5 Människotyper du bör undvika för att må braBrand logo
5 Människotyper du bör undvika för att må bra

När vi tidigare har skrivit om personlighetsdraget som får vissa att kallas "people pleasers" har vi nämnt hur de har ett enormt behov av att vara omtyckta och bli bekräftade av andra människor.

Ens önskan att bli omtyckt kan bli så stark att den gå ut över det egna välmåendet, då man sätter andras behov, viljor och önskemål före ens egna – hela tiden.

Att vara en people pleaser

Det är lätt att tänka att en people pleaser måste vara en väldigt snäll människa som gör så mycket uppoffringar – men här tar vi fel, menar psykologen Daniel S. Lobel, som även är professor vid Mount Sinai School of Medicine och departementet för psykiatri där.

Han skriver i ett inlägg i Psychology Today att en people pleaser alltid förväntar sig någonting tillbaka – antingen i form av bekräftelse, gemenskap eller gentjänster.

Annons

Säg till exempel att ett en kille och en tjej har dejtat i några månader. Killen har bjudit henne på middag och bio några gånger, men hon har inte gjort det tillbaka, och ibland tackar hon inte heller för hans vänlighet. Det har nu fått honom att tvivla på hennes känslor för honom, och han funderar på att göra slut. Detta är ett klassiskt people pleaser-beteende, eftersom han då inte varit snäll av altruistiska skäl, utan med en förväntan om att få något tillbaka.

Att bara vara snäll

Lobel menar istället att den renaste formen av godhet, autentisk altruism, är när man hjälper någon annan som ett utryck för jaget. När den snälla akten i sig blir en belöning för dig. Du bryr dig inte om att få något tillbaka, eller ens ett tack.

Kanske hjälper du en igelkott ta sig över vägen så att den inte blir överkörd, eller skänker pengar anonymt till välgörenhet. Vetskapen att du har utfört en god handling är det enda du behöver för att må bättre.

Annons

Nackdelen med att vara en people pleaser

Nackdelen med att vara en people pleaser, och förvänta sig en belöning för sina handlingar, är att man ofta blir arg, ledsen eller bitter om belöningen uteblir. Det gör också att personlighetsdraget kan vara dåligt för det psykiska välmåendet.

Med den autentiska altruismen däremot är du inte beroende av någon annan för att få din belöning, och dina goda handlingar leder istället en bättre mental hälsa.

Belöning som del i ett kontrakt

Vill du däremot ha en tydlig belöning för din godhet kan det vara bättre att låta dina handlingar vara del av ett "kontrakt", som Lobel uttrycker det. Han syftar på ett avtal där båda parter är överens om vad handlingen kommer att bestå av, och vad belöningen kommer att vara.

Till exempel kanske du skänker pengar under en gala, och då kommer ditt namn att visas på en skärm under kvällen, eller om du är sponsor till ett idrottslag, mot att de bär ditt företags logga på sina tröjor.

Den här typen av godhet, liksom för en people pleaser, bygger dock på ett beroende av en andra part, medan den som bara är snäll är oberoende av andra.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Annons