Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Det finns 16 psykologiska personlighetstyper – vilken stämmer du in på?

02 jan, 2018 
AvNanna von Knorring
Enligt en av de populäraste psykologiteorierna finns det 16 olika personlighetstyper vi alla kan delas in i. Här listar vi dem – känner du igen dig själv?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
10 saker som gör oss lyckligaBrand logo
10 saker som gör oss lyckliga

Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) är ett av världens populäraste personlighetstest som delar in befolkningen i 16 olika personlighetstyper. Testet togs fram av Isabel Briggs Myers och Katharine Cook Briggs och bygger Carl Gustav Jungs teorier.

Testet har blivit otroligt populärt trots att Myers och Briggs var amatörpsykologer och testet saknar vetenskapligt stöd, något som gjort att kritik har riktats mot dess trovärdighet.

Testet ger ingen absolut sanning, snarare en liten fingervisning, men används trots det flitigt – speciellt i samband med personlig utveckling och självkännedom. Hur många personlighetstyper man känner igen sig i varierar, vissa kanske kan hitta sina egenskaper i flera, medan andra tydligt känner igen sig i en av dem.

Myers-Briggs teori bygger på åtta bokstäver; I, E, N, S, T, F, J och P.

Bokstäverna står för följande:

I – introversion (en person som är uppmärksam på den inre världen och får sin energi inifrån)

Annons

E – extroversion (en person som är uppmärksam på människor och saker som sker i den yttre världen samt får sin energi av sociala sammanhang)

N – intuition (en person vars uppfattning av världen bildas med hjälp av det undermedvetna och med teoretisk information som går att förändra genom perspektivbyte)

S – sinnesförnimmelse (en person vars uppfattning av världen bildas med hjälp av de fem sinnena och med konkret, praktisk information)

T – tänka (en person vars beslutsfattande baseras på logik och objektivitet)

F – känna (en person vars beslutsfattande baseras på subjektivitet)

J – bedömning (en person som hanterar världen genom bedömning som struktur och planering)

P – perception (en person som hanterar världen genom perception som spontanitet och tveksamhet)

Här är de 16 olika personlighetstyperna – vilken (eller vilka) känner du igen dig i?

1. INFP

En person vars personlighetstyp är INFP är en introvert person som laddar batterierna bäst genom att få ensamtid, men är väldigt empatisk, lojal och omtänksam av sig. Personlig utveckling, kreativitet och att inte döma andra är viktigt för en INFP. INFP-personer är ofta känsliga, men även nyfikna, spontana och flexibla av sig.

Annons

2. ESFJ

En ESFJ är extrovert, men fattar sina beslut baserat på sina känslor och värderingar. ESFJ-personer är planerade och organiserade av sig, bryr sig om andras välmående och känner av andras känslor. Personlighetstypen utmärks även av att den är lojal, gillar att jobba med andra samt prioriterar sin familj och sina vänner.

3. ESFP

ESFP-personer är lekfulla och energiska av sig. De underhåller gärna folk omkring sig, gillar att stå i centrum, är spontana och njuter av att vara med andra människor. En ESFP-person kan även njuta väldigt mycket av exempelvis mat, kläder eller natur. Det är ofta lätt att prata med en ESFP-person eftersom att de är entusiastiska, har humor och gillar att ha kul.

4. ISFJ

ISFJ-personer tar gärna hand om andra och är mycket lojala gentemot sina nära och kära. De är ofta även jordnära och tysta av sig. ISFJ-personer är noggranna, metodiska och engagerade i sitt arbete och strävar efter en harmonisk miljö såväl på arbetsplatsen som i hemmet.

Annons

5. ISFP

ISFP-personer lever i nuet, är spontana och vänskapliga samt känsliga av sig. De kan verka väldigt tysta och vara svåra att lära känna, eftersom de gillar att ha utrymme för sig själv. Som vänner är de lojala och snälla. ISFP-personligheter är ofta även konstnärliga.

6. ESTJ

ESTJ-personlighetstypen kännetecknas av att personen gärna tar på sig rollen att ansvara för andra och ser till att saker görs på rätt sätt. ESTJ-personer är traditionella, arbetar hårt och gör det metodiskt. De är ofta även väldigt organiserade, praktiska samt fokuserade och därmed även effektiva i sitt arbete.

7. ESTP

Energisk, aktiv och festens mittpunkt – det är ESTP-personligheten. Den här personlighetstypen har ofta humor, är social och inte särskilt emotionell av sig. ESTP-personer lever i nuet, tar snabba beslut och är spontan. Människor med den här personlighetstypen lär sig bäst genom att få göra saker själv.

Annons

8. ISTJ

ISTJ-personligheter tenderar att vara tysta och seriösa av sig och lägger ofta märke till detaljer. De är även pålitliga, ansvarsfulla och organiserade personer. ISTJ-personer gillar ordning och reda – såväl på jobbet som i privatlivet.

9. ISTP

Tolerans är något som utmärker de analytiska och flexibla ISTP-personerna. Personlighetstypen är ofta självständig, relativt tyst och observant av sig och har lätt för att hitta praktiska lösningar på problem. ISTP-personer har även ett öga för detaljer och även om den är reserverad så är den inte tillbakadragen från omvärlden.

10. INTJ

INTJ-personligheter är strategiska, analytiska och logiska problemlösare. De gillar nytänkande idéer, ser ofta möjligheter till förbättring och är intellektuella. Eftersom de är logiska av sin natur kan de vara obekväma med oförutsägbara saker, exempelvis andra människors känslor. INTJ-personligheter är självständiga och selektiva när det kommer till förhållanden och föredrar människor som är intellektuellt stimulerande för dem.

Annons

11. INFJ

INFJ är den mest sällsynta personlighetstypen. De är kreativa, dedikerade, vill gärna hjälpa andra och har stark integritet. INFJ-personer kan snabbt känna in andras känslor och vet om att de är duktiga på att läsa av andra människor. Personlighetstypen är känslig och reserverad och väljer noga när hen delar med sig av sina innersta känslor och tankar.

12. ENTJ

ENTJ-personer är strategiska ledare, effektiva och logiska. De är ofta välartikulerade, kvicka och analytiska. Personer med den här personlighetstypen gillar även ordning och reda och att ta befälet för att nå sina mål.

13. ENTP

ENTP-personligheterna är intellektuella och nyfikna. De är ofta även öppensinnade och analytiska samt blir uttråkade av rutiner. ENTP-personer är dessutom duktiga på att läsa andra människor och har en stor passion för nya idéer.

14. ENFJ

ENFJ-personligheter är empatiska, lojala, ansvarstagande och optimistiska. De ser ofta potential i andra, är ambitiösa och vill hjälpa andra att nå sin fulla potential och göra världen till en bättre plats. Dessutom är de sociala, organiserade och energiska – en ENFJ-person har därför ofta mycket på gång.

Annons

15. INTP

INTP-personligheter är analytiska och kan även vara skeptiska och kritiska. En INTP-personlighet kan ofta vara djupt försjunken i sina egna tankar och fokuserar gärna på det teoretiska och logiska. De tenderar att vara tysta, men anpassar sig lätt vid behov.

16. ENFP

ENFP-personer är entusiastiska, passionerade och energiska av sig. Dessutom älskar de att hjälpa andra att vara lika kreativa och nå sin fulla potential. Nya idéer, människor och konstnärliga aktiviteter ger glädje till ENFP-personer som även är duktiga på att kommunicera med kvickhet och humor.

Källor: Myersbriggs.org, Truity.com  Foto: IBL

10 tecken på att du är en ”people pleaser”

TEcken på att du är en people pleaser

Tar du sönder dig själv i jakten på att bli omtyckt av andra? Då kan du vara en people pleaser. Läs mer här:

10 tecken på att du är en people pleaser

Läs mer:

Går du som du är? Din gångstil avslöjar personligheten! 

Unikt test: Hur bra är din självkänsla?

Stilexperten: Din väska avslöjar hur du är som person

¨Är du en högkänslig person? Här är 9 tecken

Annons