9 sätt att bli mer omtyckt av andra

omtyckt av alla
10 saker som gör oss lyckliga
Slå på ljud

En del personer har någonting som helt naturligt gör att andra bara gillar dem på en gång. Andra jobbar hårdare på att bli omtyckta när de träffar nya människor. Vi är förstås olika, och man behöver verkligen inte vara omtyckt av alla. Vissa personer kommer helt enkelt inte gilla oss vad vi än gör, och så är det bara.

Men om du känner att du gärna skulle vilja att personer var mer vänliga och öppna mot dig, att de accepterade dig mer, så tipsar psykologen Guy Winch hos Psychology Today om några saker du kan testa att göra.

1 Bli bättre på att lyssna

De allra flesta gillar att bli lyssnade på. För att vara en bra lyssnare – var närvarande och visa att du verkligen hör vad personen säger.

2 Var stöttande

Bekräfta den andra. Visa att du hör vad hen säger, bekräfta den, visa sympati – och gratulera när någonting går bra.

3 Följ upp

Om någon berättar någonting de ska göra längre fram – följ upp och fråga hur det gick. Eller fråga hur kollegan haft det på semestern, eller hur hens barn mår efter att hen vabbat. På så sätt visar du att du lyssnar, och att du bryr dig.

4 Hitta likheter

Vi dras ofta till personer som har liknande intressen och värderingar, så för att komma närmre någon kan det vara bra att hitta gemensamma saker man gillar. Det kan vara allt ifrån en hobby till favoritresmål.

5 Använd kroppsspråk

Ta ögonkontakt, le, visa att du är öppen för kontakt och visa med kroppen att du lyssnar när den andra pratar.

6 Lägg bort mobilen

Lägg mobilen i fickan eller väskan så den inte tar din uppmärksamhet när du pratar med någon. Om du har den på bordet så lägg den åtminstone med skärmen ner. Visa att du är närvarande.

7 Gnäll inte i onödan

Att gnälla kan göra att folk hittar varandra i en gemensam sak men att lyssna på någon som är negativ är sällan roligt. Försök hålla en positiv ton även om ni diskuterar något som du inte är så glad över.

8 Ta inte över konversationen

Även om du har de bästa historierna – ge andra chansen att också komma fram. Tänk på hur mycket du pratar och glöm inte att ta in de andra i konversationen.

9 Undvik att skryta

Även om det är på vad du uppfattar som ett ödmjukt sätt. Folk gillar sällan när man talar om hur himla fantastisk man egentligen är. (Därmed inte sagt att du inte kan berätta bra saker om dig själv!)

Källa: Psychology Today Foto: TT

LÄS MER:

Elaine Eksvärd: Så blir du omtyckt av alla – 11 knep

10 tecken på att du är en people pleaser

Det här är toxisk positivitet – och varför du ska undvika det

Utvald läsning