Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Psykologfrågan: Min fru var otrogen – nu går det ut över vår son

28 okt, 2022 
MåBra Redaktionen
En man som är ledsen med en kvinna i bakgrunden
I varje nummer av MåBra svarar psykologen och psykoterapeuten Anna Bennich Karlstedt på läsarnas frågor om psykologi och relationer. Den här månaden handlar det om otrohet.
Annons

Fråga: Hej Anna! För 1,5 år sedan var jag med om ett stort trauma då min fru sedan ­15 år var otrogen. Hon hade en affär i flera månader som dock tog slut då jag upptäckte dem. Min fru ville länge ha tillbaka mig, men nu har hon gett upp. För mig kommer det inte på fråga, sveket är för stort. Vi skilde oss och har delad vårdnad om vår 9-årige son.

Relationen är fortfarande oerhört infekterad, för jag kan bara inte förlåta henne. Men jag märker att det börjar gå ut över vår son. Hjälp mig, hur ska jag hantera det här? /Cecilie

Se också: Ska man alltid berätta om otrohet?

Ska man alltid berätta om otrohet?Brand logo
Ska man alltid berätta om otrohet?

Psykologen Anna Bennich Karlstedt svarar:

Du är så klok som ställer dig den här frågan när du märker att det påverkar er son negativt. Det är inte alla som orkar se när barnen dras in i föräldrakonflikterna, än mindre försöka göra något åt det. Att du har din sons bästa för ögonen är en god drivkraft för att hantera den här situationen på ett bättre sätt.

Annons

Det gör så väldigt ont att bli bedragen av den man älskade och litade på. Det kan vara svårt att ta in att en affär pågått i kulisserna, medan man hemma levt på som vanligt, småpratat vid middagar, planerat någon semester, och inte haft någon aning.

Försök förlika dig med händelsen

Du behöver kanske inte förlåta henne för det svek som hon utsatte dig för. Däremot kan du, för att ta dig vidare, försöka förlika dig med händelsen. Att förlåta en person som gjort en illa är inte riktigt samma sak som att försonas med det man varit med om. När vi lever ett långt liv så kommer vi oundvikligen vara med om några riktigt tunga saker. Vi kan bli sjuka, förlora någon älskad person, vi kan bli svikna på olika sätt. Att sortera det som ”en av de svåra händelserna i livet” kan hjälpa oss att lösgöra oss själva ifrån det lite. Och när det händer ställa sig frågan, hur kan jag bäst ta hand om mig då?

Det finns många orsaker till att någon är otrogen. En del är notoriskt otrogna och har låg grad av empati för andra, det är dock inte det vanligaste. Oftare är det personer som varit trogna sin partner i många år. Då kan utlösande faktorer vara någon sorts livskris, eller frustration i sin befintliga relation som man inte lyckats kommunicera eller få fatt i, eller något annat som lättare väcker förälskelse. I ert fall kanske det enbart handlade om din hustrus egoistiska behov. Men ofta sitter par hos mig, alldeles yrvakna i krisen och undrar hur det kunde hända. Ibland kan de se att ett ökat avstånd vuxit fram längs vägen, mer eller mindre omedvetet, med färre samtal, mindre närhet.

Annons

Barn mår inte bra av föräldrar i konflikt

En affär är förstås aldrig okej bara för att man känner sig frustrerad eller olycklig av olika skäl. Det kan kännas närmast provocerande att resonera i dessa banor, men det handlar inte om att rättfärdiga själva sveket eller skapa något slags delat ansvar. Många kan dock bli hjälpta att lättare landa i den där försoningen, genom att skapa en lite större förståelse för de orsaker som ledde fram till händelsen. Det kan också vara en drivkraft att tänka att varje gång man lyckas ha en hövlig ton, varje gång man håller sig ifrån att säga något syrligt inför sin son, så har man vunnit en liten strid. Barn mår som du märker inte bra av föräldrar i konflikt. Om man kan se det som en vinst, en belöning vid varje ansträngning kan det också underlätta.

Om det fortsatt känns alltför svårt att komma vidare, kan det vara klokt att prata med någon som kan hjälpa till med det. Ibland behöver man någon vid sin sida som kan agera bollplank och stöd. Nästan alltid är det lättare om man inte är ensam.

Har du frågor om psykologi och relationer?

Fler experttips, frågor och svar hittar du på www.mabra.com

För frågor om psykologi och relationer - Mejla till [email protected]

Foto: TT, Peter Knutsson

Annons