Osynlig depression blir allt vanligare – så vet du om du är drabbad

På engelska kallas det ”smiling depression”. Du har ofta ett leende på läpparna, du har ett rikt socialt liv, är omgiven av nära och kära och har en aktiv fritid med många intressen. Kort sagt verkar det som att du har allt – men ändå mår du inte bra inombords.

Människorna omkring dig har dock ingen aning om hur dåligt du mår, kanske inte ens dina allra närmaste – eftersom du är så skicklig på att dölja det. Du sköter ju ditt jobb eller dina studier, lever kanske i en relation och har familj. Men depressioner diskriminerar inte – vem som helst kan drabbas. Även den som har ett liv andra avundas.

Läs även: Ny studie: Kaffe kan motverka depression!

Fenomenet med den osynliga depressionen – på svenska ibland kallad en ”maskerad depression” eftersom du döljer den bakom en glättig mask – blir allt vanligare. De flesta av oss har det nämligen i dag väldigt bra. Och för att vi inte tycker oss ha något rimligt skäl att känna oss nedstämda får vi dåligt samvete när vi inte mår bra psykiskt.

Har man verkligen rätt att må dåligt när man har det så bra – och snarare borde vara tacksam över hur lyckligt lottad man är? När man har allt någon kan önska sig, men inte förmår att njuta av det? Skuldkänslorna leder till att vi försöker dölja depressionen – med ett leende utåt trots att allt känns tungt och grått inombords.

Läs även: 5 saker alla borde veta om depression

En ny undersökning med 2 000 kvinnliga deltagare, utförd av den amerikanska organisationen National Alliance on Mental Illness, visade att hela 89 procent av de kvinnor som led av depression uppgav att de dolde sjukdomen från vänner, familj och kollegor.

 

Här är 6 tecken på att du lider av en maskerad depression

1. Du har ständigt en vag känsla av att något är fel – men kan inte sätta fingret på vad

Den osynliga depressionen kännetecknas av en ledsenhet som inte har någon tydlig orsak. Många som lider av tillståndet har inte ens förstått att det har en depression.

2. Du har sällan riktigt roligt

Även när du gör saker som du egentligen tycker om har du svårt att njuta av det.

3. Du har svårt att sova på nätterna

Många som har en maskerad depression lider även av sömnstörningar såsom insomningssvårigheter eller många uppvak under natten.

Läs också: Så minskar du själv risken för depression

4. Du känner skuldkänslor

Personer som döljer sin depression bakom en leende mask känner ofta dåligt samvete över att de inte förmår att ”rycka upp sig” och ta sig ur nedstämdheten. Du kanske inte vågar berätta för någon hur du mår, eftersom du inte vill tynga ner dem med dina problem.

5. Du har höga krav på dig själv – men tycker aldrig att du duger

Endast högpresterande personer orkar hålla masken och visa upp en perfekt fasad trots att de känner sig olyckliga.

6. Du försöker trycka bort dina negativa känslor

Istället för att fundera över varför du mår som du gör försöker du att ignorera problemet. Detta lär dock endast göra symtomen värre.

Läs även: Depression: Var femte svensk drabbad

 

5 saker du kan göra för att börja må bättre

1. Erkänn för dig själv att du är deprimerad

Inse att vem som helst kan drabbas av en depression, det behöver inte finnas en konkret anledning och ditt välmående är lika viktigt som alla andras.

2. Prata med någon du litar på
Våga öppna dig för din partner, en förälder, din bästa vän. En depression är inget att skämmas över.

Läs också: 7 sätt att stötta en vän med depression 

3. Jobba på att våga uttrycka dina behov
Inse att även du har rätt att sätta gränser, säga nej och berätta vad du behöver för att må bra.

4. Behandla dig själv som du skulle behandla en vän

Istället för att ha dåligt samvete och hacka på dig själv, fundera över vad du skulle säga till din bästa vän om hen befann sig i din situation. Skriv gärna ett brev till dig själv där du på ett förstående, omtänksamt och kärleksfullt sätt ger dig själv råd.

5. Sök hjälp

Ofta behövs professionell behandling för att ta sig ur en depression. Var inte rädd för att söka hjälp, även om du tycker att dina problem inte är ”tillräckligt allvarliga”. Livet är för kort för att gå runt och må dåligt.

Källa: Psychology Today   Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP

Läs också: Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP

 

Utvald läsning