Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

6 sätt att repa sig, efter en uppväxt med narcissistisk förälder

16 mar, 2021 
kvinna som vuxit upp med narcissistisk förälder försöker ta tillbaka sitt liv som vuxen
Har man vuxit upp med en narcissistisk förälder kan man få svårt att fokusera på sina egna behov. Här är några viktiga saker att tänka på, för att läka som vuxen.
Annons
7 saker som avslöjar en narcissistBrand logo
7 saker som avslöjar en narcissist

Att växa upp med en narcissistisk förälder kan ofta innebära at man lär sig att någon annans behov alltid kommer före sina egna.

Barnet får svårt att sätta sig själv först

Barnet blir ofta manipulerat och en narcissist får ofta barnet att göra saker som tjänar sina egna behov och intressen, inte barnets behov och intressen. Det här sker genom lögner, belöningar, hot och andra sätt att manipulera – vilket narcissister är experter på.

På bekostnad av barnets självkänsla bygger narcissisten upp sitt ego, och vill helst ha total kontroll över barnet. Barnet har sedan ofta svårt att sätta sig själv först när hen växer upp, och har svårt för att bli självständig, samt att ha egna åsikter och prioritera sig själv.

Viktiga saker att fokusera på som vuxen

Professor Suzanne Degges-White har hos Psychology Today gjort en lista över vad man som barn kan göra för att ta tillbaka sitt liv som vuxen, efter att ha vuxit upp med en narcissistisk förälder. Här är några av punkterna:

Annons

1 Acceptera att det är som det är

Inse att din förälder inte kommer att förändras och acceptera att läget är som det är. Och att det inte är ditt fel. Det bara är.

2 Ta ansvar för ditt eget liv

Fokusera på och ta ansvar för ditt eget liv istället för på föräldern, och fokusera på dina livsval. Det är du som har makten för dina handlingar, ditt liv och din framtid.

3 Sätt upp tydliga gränser

Sätt gränser för din narcissistiska förälder, och för andra relationer i ditt liv, och låt det bli konsekvenser om gränserna överskrids.

4 Känn efter vad just du står för och behöver

Fundera över hur du vill leva ditt liv, vad dina åsikter är om olika saker, hur du känner inför olika situationer och ämnen. Efter vad du tycker, inte efter vad någon annan vill att du ska tycka.

5 Bygg hälsosamma relationer

Bygg relationer med personer som DU vill ha omkring dig, personer som du känner är bra för dig. Relationer som bygger på respekt och förtroende från bägge parter.

6 Prioritera din egen lycka

Prioritera ditt liv och din lycka, du är inte ansvarig för att någon annan ska känna sig lycklig.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Annons