4 tecken på att din chef är narcissist

chef som är narcissist
7 saker som avslöjar en narcissist
1:38

Efter reklamen: 7 saker som avslöjar en narcissist

(1:38)

Slå på ljud

Alla har kanske stött på en dålig chef någon gång i sina arbetsliv, men hur vet man om det är en narcissist man har att göra med?

Det finns ofta några gemensamma drag hos narcissistiska chefer, enligt professor Marie-Line Germain, som skrivit boken Narcissism på jobbet: Personlighetstörningar hos företagsledare.

Hon tipsar också om att om man råkar ut för en narcissistisk chef så ska man dokumentera vad som sägs, försöka ha andra med sig i samtal med chefen samt hitta stöd hos andra, det säger hon till Huffpost.

Så hanterar du en kollega som är narcissist

Här är några tecken på att din chef kan vara narcissist.

Det är aldrig chefens fel

Eftersom narcissister själva har en bild av att de är perfekta så skulle de aldrig erkänna fel eller ens ta till sig av kritik.

En narcissist skyller istället ifrån sig och är det du som tagit upp något du tycker är fel så kan de till och med vända på det så du till slut tror det är du som gjort fel.

Alla bra idéer är chefens

Om en idé är tillräckligt bra så spelar det ingen roll var den kommer ifrån ursprungligen. En narcissist har inga problem att ta åt sig äran för den.

En narcissists fokus ligger på att uppfattas som bra och smart och kompetent. Om det blir på bekostnad av andra spelar ingen roll.

Du får ingen förståelse från chefen

Att göra fel eller misstag är ingenting som accepteras av en narcissistisk chef, även om det finns en anledning. Dina förklaringar betyder ingenting.

Du får helt enkelt göra bättre, enligt chefen. Som till och med kan förolämpa dig utan att må minsta dåligt över det.

Håller du inte med chefen är du fiende

En narcissistisk chef tänker att du antingen är med hen, eller emot. Det finns inget annat än allierade och fiender.

Så känner inte din chef stöd från ditt håll, hela tiden, så är risken stor att hen istället kommer att motarbeta dig och försöka göra sig av med dig från arbetsplatsen.

Källa: Huffpost Foto: TT

Utvald läsning