Här är egenskapen som psykopater och narcissister har gemensamt

16 apr, 2021 
en psykopat och en narcissist
Det finns både stora skillnader och likheter hos psykopater och narcissister, men den här egenskapen kan vara den starkaste de har gemensamt, enligt en ny studie.
Annons
7 saker som avslöjar en narcissist
7 saker som avslöjar en narcissist

Det finns en hel del skillnader mellan narcissister och psykopater men de delar också en del personlighetsdrag. Speciellt en, har forskare kommit fram till i en ny studie.

Narcissism och psykopati delar i mörka triaden

Men först kan vi titta på vad vi vet sedan tidigare. Man brukar prata om den mörka triaden i psykologi. Ifall man summerar det väldigt kort så brukar man då mena ungefär egenskaperna:

  • Psykopati: Brist på att känna ånger.
  • Narcissism: Brist på empati och storslagen självbild.
  • Machiavellianism: Manipulativ och utnyttjande.
Det är omöjligt att "skiljas som vänner".
Recept.se Nyhetsbrev

De här egenskaperna har du förmodligen träffat på hos personer. Kanske en kollega som alltid vill stå i centrum och ta äran för det som är bra. Eller någon som alltid tar över i sociala sammanhang och pratar ner andra – för att lyfta sig själv.

Den mörka faktorn, eller faktor D

Hur som helst – i tidigare studier har man kallat en gemensam faktor hos den mörka triaden för faktor D, eller den mörka faktorn. Då har det handlat om att om man har hög faktor del så jobbar man till stor del på att stärka sig själv på olika sätt, efter personligt intresse. Utan att ta hänsyn till andra.

Annons

Personer med hög faktor D tycker sig ha rätt att bete sig lite som de vill och att förnedra andra, de ser ofta på andra som förlorare.

I den nya undersökningen om den här typen av personligheter tror man sig ha hittat en egenskap som psykopater och narcissister har gemensamt, skriver professor Susan Krauss Whitbourne hos Psychology Today.

narcissist och psykopat diskuterar
Både narcissister och psykopate är väldigt själviska.

Narcissister och psykopater är väldigt själviska

Kanske inte helt överraskande så handlar om att både narcissister och psykopater är väldigt själviska. Vilket egentligen kan kännas ganska självklart med tanke på att de har svårt att känna ånger eller empati.

En typ är farligare än alla andra – så lär du dig känna igen tecknen.

Personer som har mycket av faktor D ser ju dessutom alltid till sitt eget bästa. De ser sig själv som viktigare och bättre än andra.

Annons

Författarna till studien menar till och med att alla med hög faktor D alltid kommer att se till sig själv, utan att ta hänsyn till andra. De säger också att psykopater och narcissister med sitt själviska beteende kan tycka sig ha all rätt att bete sig illa, utan att må dåligt över det.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Annons