Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Mindfulness i vardagen - 7 härliga tips!

28 maj, 2012 
Hitta glädjen och lyckan i tillvaron med hjälp av mindfulness. Här är 7 attitydförändringar som hjälper dig leva i nuet!
Annons

Konsten att leva här och nu, där du ständigt känner livet med alla dina sinnen, sänker stressnivåerna och höjer livskvaliteten. Det menar Anita Carlsson, författare till boken Livslust med medveten närvaro.

Alla kan lära sig mindfulness, en metod som går att applicera på i stort sett allting du tar dig för – från matlagning och träning till arbete och socialt umgänge.  Lär dig metodens sju grundattityder och prova själv!

1. Att inte döma eller bedöma

Försök att göra dig av med förutfattade meningar eller idéer. Se möten med personer, eller händelser, som en förstagångsföreteelse. En icke-dömande attityd ger dig möjligheten att se på omvärlden som någonting nytt. Varje dag.

2. Att ha tålamod

Lär dig konsten att vänta! Träna tålamodet genom att acceptera att det finns tid där det inte händer någonting alls. Klarar du av tandläkarens väntrum, bilkön eller minuterna innan bussen kommer utan att tänka på vad som ska ske här näst – då har du kommit en bra bit på väg!

Annons

3 . Att ha nybörjarsinne

Hitta tillbaka till barndomens nyfikenhet, där varje dag erbjöd någonting unikt och spännande. Se människorna i din omgivning som nya, välj en ny resväg till jobbet och våga hälsa på personer du aldrig mött.

4. Att ha tillit till sig själv och andra

Lär dig lyssna till, och lita på, din magkänsla och intuition. Ta för vana att lyssna inåt, vad vill du, vad är bra för just dig? Och hylla ensamheten, våga vila i själva närvaron i ditt eget sköna sällskap!

5. Att inte sträva

Att ha många järn i elden är så långt ifrån mindfulness man kan komma.  Sluta fokusera på prestationer och färdigt resultat, det är ju resan mot målet som är själva livet!

6. Att acceptera

Lär dig acceptera saker du inte kan förändra omedelbart. Att lägga negativ på opåverkbara saker, som vädret, skapar bara trista känslor. Arbeta med nuet, inte mot det, och släpp in toleransen i din vardag. Låt det lilla – men viktiga – ordet ”förlåt” ingå i parlören, det ger i sin tur ett mer generöst och lyckligt liv.

Annons

7. Att släppa taget

Lämna saker bakom dig, både bra och dåliga upplevelser. Stanna upp och observera dina tankar och känslor. Acceptera dem som de är, utan att ifrågasätta eller älta dem, och släpp taget om dem!

Läs också:
Maxa träningen – med mindfulness!

Så går du ner i vikt genom att byta tankesätt…

Slipp sexstressen med mindfulness

Källa: Boken Livslust med medveten närvaro – mindfulness som livsstil av Anita Carlsson

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons