RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Slipp sexstressen med mindfulness

09 dec, 2009 
Annons

Blir du stressad av tanken på sex? Då kan mindfulness hjälpa. Om du accepterar dig själv som du är blir du bättre på att möta din partner – både i och utanför sängen.

Författaren och relationscoachen Johan Ekenberg, som skrivit boken ”Sex – en motorväg till Gud”, arbetar med mindfulness för par.

–Vi är på tok för mycket uppe i våra hjärnor och alldeles för lite i kroppen. Felet är att vi lider av tillits-brist och ibland inte ens vågar se varandra i ögonen trots att vi är tillsammans. Vi kommer aldrig varandra nära, hur många orgasmer vi än får tillsammans, säger han.

När han håller intimitetskurser för par och singlar strävar han efter att ge deltagarna en chans att uppleva verklig medveten närvaro tillsammans. Han använder sexuell mindfulness, medveten närvaro i sexlivet, som en väg till helande. Det blir ett sätt att undvika prestationssex, som bara handlar om orgasmer och kan leda till låsningar. Mannen kan få erektionsproblem eller drabbas av för tidig utlösning. Kvinnan kan spänna sig i underlivet vilket minskar känsligheten och gör det svårt för henne att få orgasm.

Annons

–I stället för att prestera gäller det att våga känna och acceptera våra egna och varandras känslor. Att ge djup tillgång till varandra. Inte bara uppleva kärlek till partnern, utan uppleva att vi själva är kärlek. Att känna den andres essens. Och vår egen, säger han.

6 närvarande njut-övningar

• Sitt mittemot varandra eller intill varandra på golvet. Blunda och låt din partner mata dig med några olika smaker, till exempel choklad eller frukt. Notera hur det smakar, doftar och känns mot tunga och gom. Känn hur smakerna fyller din mun, men vänta lite innan du sväljer. Stanna i upplevelsen en stund.

• Lägg dig naken på mage. Be din partner att sätta sig intill dig och massera dig med doftande olja. Tänk inte. Båda ska bara försöka fokusera på sin egen andning och låta händer och fingrar själva bestämma vad som ska göras. Båda noterar hur fingrar och händer känns mot huden. Byt plats med varandra efter ungefär 15 minuter.

Annons

• Sitt mittemot varandra och se in i varandras ögon. Sitt längre än vad som känns riktigt bekvämt. Tänk på andningen. Pröva att se varandra i ögonen även när ni har sex. Då går det inte att vara i fantasin eller uppfylld av sina tankar. Ha sex med kroppen – inte i huvudet.

• Få ner andningen i magen, även när du har sex. Andas alltså inte bara med bröstet. Notera hur magen böljar upp och ner. Följ andningen som vågor mot en strand. In och ut, upp och ner.

• Pröva att ta lång tid på er innan mannen tränger in helt när ni har sex. Låt det ta två–tre minuter. Under tiden ska kvinnan bara slappna av. Inte spänna sig utan bara känna sin partner. Känn varandras energier, varandras essens när ni ser in i varandras ögon.

• Fokusera inte på att komma. Orgasmen är inte viktig – det är inget mål. Det viktiga är att känna att ”nu är det bra”. Därför är mannens stånd inte heller viktigt. Det viktiga är att känna närhet i sitt hjärta.

Av Mikael Falk

Annons