3 knep för att bli gladare NU – lyckoforskaren Micael Dahlen tipsar

lycka micael dahlen
10 saker som gör oss lyckliga
Slå på ljud

Jakten på lycka fortsätter ta upp en stor del av många människors tid. Men kanske gör det oss egentligen bara mer olyckliga att jaga lyckokänslor? Micael Dahlen skriver i sin bok, En liten bok om lycka, om att vi har drabbats av happykondri, att vi tänker att vi måste vara superlyckliga hela tiden. Men Micael menar att lycka är något som skiftar i styrka hela tiden, att det inte är ett konstant tillstånd vi kan hamna i – och sedan stanna i för evigt.

– Lycka är som en skala som sträcker sig från lite till mycket, det är inte en ändpunkt eller ett tillstånd. Ibland är vi lite högre och ibland är vi lite lägre på skalan, även små knuffar uppåt är guld värda och något vi faktiskt kan påverka varje dag.

Varför har vi blivit som besatta av lycka?

Att vi har blivit som besatta av att vara lyckliga tänker Micael beror på, utöver att vi tror att vi vill vara konstant i lyckorus, att vi har så många val och möjligheter. Vi tänker att det måste vara fel på det vi väljer, gör och är om vi inte är på topp hela tiden. Micael har själv några knep för att tillfälligt hamna lite högre på lyckoskalan, några saker som han gör dagligen.

– Jag brukar göra något busigt, vilket är en väldigt befriande känsla. Jag brukar också försöka göra någon annan glad, det krävs så lite men känns så bra. Att ge något vänligt ord eller att ta med varsin kaffe till ett möte. Och så brukar jag tänka på något jag ser fram emot, alltid finns det något!

Om Micael ska tipsa om en enda sak som vi kan fokusera på för att bli lyckligare så är det att tro!

– Tro på något som ger mening till det du gör och gemenskap med andra. Det kan vara religion, ditt arbete, träningen eller kosten. Du kan till och med tro på utomjordingar, det finns det faktiskt en kul studie på. Det är det enda vi lyckoforskare är helt överens om – att tro kan ge en liten bestående effekt på ditt välmående varje dag.

Micael Dahlens tre tips för att snabbt bli glad

1 Hoppa över ett måste

Måsten gör oss ofta sura. Skippa ett möte, en tvättstugetid, eller något annat du inte känner för. Världen går inte under om du skippar det en gång, jag lovar. Och du mår genast lite bättre.

2 Gör något du är bra på

Lös ett sudoku, spela ditt favoritdatorspel, rita en flodhäst, gör några armhävningar. Det spelar ingen roll vad det är, efter bara någon minut känns det lite bättre.

3 Rör på dig

Apropå armhävningar i föregående punkt – rör på dig. Vilket sätt som helst fungerar, ett danssteg, själv brukar jag springa järnet upp för rulltrappan från tunnelbanan, det brukar både göra mig gladare och roa andra.

Foto: TT

LÄS MER:

Professor Micael Dahlen: Att bli rik innebär inte att du blir lycklig!

Micael Dahlen: Därför kan vi bara vara lyckliga korta stunder

Micael Dahléns 8 sekunders-tips hyllas stort – läs hela här!

Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnan
Slå på ljud

 

Utvald läsning