Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Så känner du mer glädje i vardagen – även tyngre dagar

02 aug, 2020 
Mer glädje i vardagen
Ibland kan livet bara rulla på och man tappar bort glädjen någonstans på vägen. Här är elva tips på vad du kan göra för att känna dig gladare oftare!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du vet bäst själv vilka stunder du känner de där härliga njut-känslorna av glädje. Kanske är det när du kommer hem från en lång arbetsdag och slänger upp benen i soffan och andas ut, kanske är det när solen värmer din kind på en promenad, när du skrattar med familjen eller när du får ett sms av en god vän.

För att känna mer av glädje i vardagen kan du behöva ge dig själv förutsättningarna för att känna dem. Fundera på vad som egentligen gör dig riktigt glad, det kan vara små eller stora saker, och helt enkelt göra mer av dem. Här är några saker du kan göra för att skapa en gladare vardag.

Bryt negativa tankar

När vi blir upprörda har vi en tendens att börja tänka negativa tankar om att allt går fel och ingenting är bra. Försök bryta det mönstret genom att tänka på allt som faktiskt är bra just nu.

Välj ut en stund på dagen, till exempel när du borstar tänderna, som du ägnar dig åt att fundera över vad du faktiskt är tacksam för i livet just nu.

Annons

Tänk små steg i taget

Istället för att tänka för stort – kanske på saker som du velat göra men inte har fått gjort ännu, eller på någon dröm du inte har kunnat eller hunnit förverkliga, tänk små steg.

Bryt ner det till en timme i taget och fundera på vad du kan göra som skulle göra dig lite gladare precis just nu, eller inom närmsta timmen. När du känner glädje oftare så kan det till slut sammanslaget bli en hel del glädje.

Skapa mening efter förutsättningar

Även om saker inte alltid går som planerat eller det inte blir som du tänkt – försök skapa mening efter de förutsättningar du har för tillfället. När något inte blir som planerat kanske en annan möjlighet dyker upp istället som du kan glädjas åt.

Fundera på hur du kan skapa bra förutsättningar utifrån läget du befinner dig i just nu.

Skapa utrymme för passion

Ge dig själv en kvart varje dag där du gör något som du brinner för. Det kan vara att måla, sy, läsa eller göra något snällt för någon annan. Du vet själv vad du gillar bäst – gör mer av det.

Annons

Sätt upp ett mål att jobba mot

Om varje dag börjar kännas lite som ”samma samma” så kan det vara dags att bryta det mönstret. Du behöver något som gör ger dig energi och gör dig glad. Sätt upp ett mål som känns intressant, meningsfullt och som ger dig en utmaning. Gärna något som tar dig lite utanför din komfortzon.

Var mer närvarande

Det är väldigt vanligt att vi både ältar det förflutna och tänker framåt, planerar för kvällen, nästa vecka, nästa månad … medan vi gör något. Försök släppa alla tankar på det och upplev hur det känns just nu.

Förutom att det kan ge dig glädje i stunden så kan det befria dig från att återuppleva jobbiga känslor från det förflutna, det kan vara värt att prova.

Ta tag i gammalt groll

Om du har svårt att släppa saker som har hänt tidigare, ta tag i det en gång för alla. Kanske har du gamla sår du behöver läka? Ta hjälp av någon som kan hjälpa dig reda ut tankar och gå vidare framåt.

Annons

Välj det som är äkta

Det är lätt att ta på sig fasader eller att försöka vara folk omkring oss till lags. Men det hindrar oss från att vara den vi egentligen vill. Lyssna på vad som kommer inifrån dig, vad DU verkligen vill så du kan leva det liv du vill.

Bli ett med naturen

Det finns en anledning till att vandring, skogsbad och andra naturupplevelser har blivit så stort på sista tiden. Vi behöver naturen! Den hjälper oss att landa och vi blir både lugnare och gladare av att vistas i den. Hitta ditt sätt att vara i naturen, som du blir glad av.

Skapa mer skratt i vardagen

Visste du att skratt smittar? Om någon skrattar omkring dig så är det 90 procents chans att du åtminstone kommer att dra på smilbanden. Skratt är också befriande och ger endorfiner som ger sköna känslor.

Gör mer av sådant som får dig att skratta och umgås med människor som du vet lockar fram den bubblande känslan i dig.

Umgås med positiva personer

Om du umgås mycket med pessimister så är det väldigt lätt att bli en själv. Fundera på vilka som lockar fram det positiva i dig, positivism smittar.

Foto: TT

LÄS MER:

3 knep för att bli gladare NU – lyckoforskaren Micael Dahlen tipsar

50 lyckokänslor du kan njuta av – varje dag!

17 vardagstips som gör dig lycklig enligt forskning

Annons