Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

3 tips: Så blir du mer nöjd med det du har

19 jan, 2021 
AvHanna Carlsson
Kvinna sträcker på sig i sängen samt en kvinna som spexar på en cykel.
Du mår bra och många viktiga delar i livet klaffar, men trots det har du en längtan efter något mer och bättre. Att reflektera och glädjas över det man har kan vara svårt, men det finns sätt som kan göra det lättare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
8 saker du kan göra för att undvika januarideppenBrand logo
8 saker du kan göra för att undvika januarideppen

Din kollega har blivit erbjuden ett nytt spännande jobb med roliga arbetsuppgifter och högre lön. Trots att du vill glädjas åt personens framgång så pyr det en liten avundsjuka inom dig. Men hur kommer man ifrån sin avundsjuka och istället blir nöjd över det man redan har? Enligt psykologer kan man ändra sitt tankesätt med hjälp av kunskap om hur psykologin fungerar.

Därför blir människor avundsjuka

Det mänskliga sinnet har utvecklats i små doser över tusentals generationer. Som flockdjur har vi ett behov av att söka bekräftelse och lärdomar från andra. När något eller någon hotar vår sociala rang kan det därför leda till negativa känslomässiga konsekvenser, som ångest, skam och osäkerhet. När det gäller vår utvecklade socialpsykologi är det mänskliga sinnet mästare på jämförelser.

Av den anledningen fattar vi ofta beslut som kan verka irrationella på ytan. Någon kan gå ner i lön för att få en häftigare roll på företaget eller köpa saker som är lite över budget för att passa in i en viss krets. Att förstå varför man gör dessa drag i livet är en viktig del för att kunna bli bättre på att uppmärksamma sina egna framgångar.

Annons

Att bli avundsjuk på grannens nya bil eller på kollegans nya jobb är alltså naturligt, då vi instinktivt känner att vår sociala rang är hotad. Avundsjuka är enkelt förklarat relaterad till vår positionspsykologi och uppkommer när man känner att den sociala statusen är hotad.

Så blir du bättre på att uppskatta det du har

Men hur lär man sig då att uppskatta det man har istället för att ständigt sträva efter mer? Att bara veta att hjärnan är utvecklad till att ständigt vilja utvärdera vår sociala ställning och passa in kan vara ett stort steg på vägen. Kunskapen kan göra det lättare att hantera eventuell avundsjuka, men också att förstå att vi ständigt letar efter förbättring. Men det finns också några små knep du kan göra för att bli bättre på att uppmärksamma det du har.

3 knep som gör det lättare att bli nöjd med det du har

1. Skriv varje dag ner tre saker du är tacksam över

Att utvärdera dagen gör det lättare att uppmärksamma det fina du har i livet. De dagar du känner dig otillräcklig kan du gå tillbaka till dina anteckningar och läsa om allt fint du faktiskt redan har i livet.

Annons

2. Sätt tydliga mål

Att sätta upp tydliga mål kan göra det enklare att se hur långt du kommit. Varje uppfyllt mål är en seger i sig. Så var noga med att fira även de små segrarna, det gör det lättare att minnas dem när avundsjukan tittar fram.

3. Uppmärksamma dina relationer

Mät inte din lycka i materiella ting utan försök uppmärksamma dina relationer istället. Har du en vän som du kan anförtro dig åt? Grattis, det kommer troligtvis gynna dig mer i längden än den senaste teknikprylen.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Annons