Forskaren: Här är livsvalen som gör dig lyckligare

beslut lycka

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Under livet gör vi ett flertal stora val som påverkar vilken riktning livet tar. Alltifrån huruvida vi träffar en partner och bildar familj till vad vi väljer att jobba med och var vi bosätter oss.

Vi fattar även en rad "inre" beslut, som handlar om bland annat vår livsåskådning och trostillhörighet – helt enkelt hur vi ser på livet och vår egen roll i samhället.

Valen som ger långvarig lycka

Forskaren och psykologen Adrian Camilleri har ägnat sin karriär åt att studera hur vi fattar beslut – och vad dessa livsval får för konsekvenser. Han har identifierat en rad större val i livet som påverkar hur nöjda vi blir med vår tillvaro – helt enkelt vilka beslut som leder till långsiktig lycka.

Skadliga beteenden gör dig olycklig

Föga förvånande har det visat sig att faktorer såsom missbruk, självskadebeteenden och kriminalitet påverkat lyckonivåerna mycket negativt, såväl kort- som långsiktigt. Personer som begått brott, skadat sig själva eller hamnat i en beroendeproblematik visade sig vara de minst lyckliga.

Vi mår bra av aktiva beslut


Ett annat tema som framgår av forskningen är att i vilken grad vi aktivt fattar beslut kring vår framtid hänger ihop med hur lyckliga vi blir. Med andra ord, personer som gör målmedvetna, genomtänkta val kring till exempel att göra karriär, starta ett företag eller köpa en bostad tenderar att bli nöjdare med sin tillvaro än de som inte fattat dylika beslut.

Personer som har en religiös övertygelse eller lever enligt en särskild livsfilosofi eller ideologi tycks också att bli lyckligare och uppleva livet som mer meningsfullt.

De flesta blir lyckliga i slutändan

Adrian Camilleri poängterar att det finns en rad olika vägar till ett lyckligt liv och att de flesta deltagare faktiskt ansåg sig vara ganska nöjda med sin tillvaro, tycker sig ha fått det viktigaste de behöver i livet och ångrar inte sina livsval.

Det kan vara betryggande att veta, menar han, att när vi står inför svåra val som tycks oändligt stora – som att flytta utomlands eller gå igenom en skilsmässa – kommer det troligtvis sluta med att du blir nöjd med ditt beslut, vilken väg du än väljer att gå.

Foto: TT

Lyckoforskaren Micael Dahlén: Så hittar du meningen med livet

6 enkla saker du kan göra för att känna mer glädje på jobbet

Ny studie: 4 saker lyckliga människor har gemensamt

Dela på: