Forskaren: Här är livsvalen som gör dig lyckligare

10 mar, 2021 
beslut lycka
Vissa av de stora beslut du fattar under livets gång har extra stor betydelse för hur lycklig du blir, enligt forskaren Adrian Camilleri.
Annons

Under livet gör vi ett flertal stora val som påverkar vilken riktning livet tar. Alltifrån huruvida vi träffar en partner och bildar familj till vad vi väljer att jobba med och var vi bosätter oss.

Vi fattar även en rad "inre" beslut, som handlar om bland annat vår livsåskådning och trostillhörighet – helt enkelt hur vi ser på livet och vår egen roll i samhället.

TV: 9 småsaker du kan göra för ett lyckligare januari
TV: 9 småsaker du kan göra för ett lyckligare januari

Valen som ger långvarig lycka

Forskaren och psykologen Adrian Camilleri har ägnat sin karriär åt att studera hur vi fattar beslut – och vad dessa livsval får för konsekvenser. Han har identifierat en rad större val i livet som påverkar hur nöjda vi blir med vår tillvaro – helt enkelt vilka beslut som leder till långsiktig lycka.

Recept.se Nyhetsbrev

Skadliga beteenden gör dig olycklig

Föga förvånande har det visat sig att faktorer såsom missbruk, självskadebeteenden och kriminalitet påverkat lyckonivåerna mycket negativt, såväl kort- som långsiktigt. Personer som begått brott, skadat sig själva eller hamnat i en beroendeproblematik visade sig vara de minst lyckliga.

Annons

Vi mår bra av aktiva beslut


Ett annat tema som framgår av forskningen är att i vilken grad vi aktivt fattar beslut kring vår framtid hänger ihop med hur lyckliga vi blir. Med andra ord, personer som gör målmedvetna, genomtänkta val kring till exempel att göra karriär, starta ett företag eller köpa en bostad tenderar att bli nöjdare med sin tillvaro än de som inte fattat dylika beslut.

Personer som har en religiös övertygelse eller lever enligt en särskild livsfilosofi eller ideologi tycks också att bli lyckligare och uppleva livet som mer meningsfullt.

De flesta blir lyckliga i slutändan

Adrian Camilleri poängterar att det finns en rad olika vägar till ett lyckligt liv och att de flesta deltagare faktiskt ansåg sig vara ganska nöjda med sin tillvaro, tycker sig ha fått det viktigaste de behöver i livet och ångrar inte sina livsval.

Det kan vara betryggande att veta, menar han, att när vi står inför svåra val som tycks oändligt stora – som att flytta utomlands eller gå igenom en skilsmässa – kommer det troligtvis sluta med att du blir nöjd med ditt beslut, vilken väg du än väljer att gå.

Foto: TT

Se också: 7 egenskaper en klok person har – hur många av dem har du?
Se också: 7 egenskaper en klok person har – hur många av dem har du?
Annons