Helena af Sandeberg om hur hon hanterar sin ständiga oro för barnen

Helena af Sandeberg, skådespelare.
Så hanterar du din jobbångest
1:60

Efter reklamen: Så hanterar du din jobbångest

(1:60)

Slå på ljud

Helena af Sandeberg, 50, har synts i nästan oräkneliga tv- och filmroller. Nu på senaste känner nog de flesta igen henne från SVT:s dramaserie Deg, där hon spelar en av huvudrollerna tillsammans med Bianca Kronlöf.

Hennes roll där heter Malou och är en ensamstående mamma. Helena af Sandeberg har tidigare sagt att hon relaterar starkt till rollen.

Helena af Sandebergs oro går ut över barnen

Hon är ju nämligen också ensamstående mamma till sina två barn Alfred, 16, och Ava, 7. Tillsammans med ett fullproppat jobbschema kan det bli stressigt i perioder.

För P4 Extra beskriver Helena af Sandeberg att hon ovanpå det här också är en person som ständigt fasar över att något ska hända hennes nära och kära, då framför allt barnen.

– Jag har tyvärr blivit väldigt orolig och det är ju tyvärr någonting som går ut över mina barn. Jag är alltid rädd för nästa katastrof. Jag sliter rätt mycket med det, säger Helena af Sandeberg i en intervju med P4 Extra.

Helena af Sandeberg om livet som ensamstående mamma

Bottnar i hennes mammas bortgång

Hon berättar att hon alltid haft en tendens till att oroa sig mycket men att det tog ett starkare tag om henne efter att hennes mamma gick bort i bröstcancer. Då var Helena af Sandeberg 18 år gammal.

– Målet i mitt liv är att undvika att någon mer dör. Det är en väldigt svår målsättning. Men framför allt blir jag så med mina barn för det är dem som står mig allra närmast, säger hon.

Ringer barnen så fort något händer

Helena af Sandeberg beskriver att hon ringer sina barn i princip varje gång hon hör sirener.

– Jag har försökt att berätta för dem att det är mitt problem och inte deras. Men det är ju så att min son säger att det ju inte finns någon mamma som ringer mer, säger Helena af Sandeberg till P4 Extra.

Helena af Sandebergs son Alfred har vuxit upp – så ser han ut idag

Accepterar nu oron i stället för att försöka mota bort den

Efter att ha provat alla möjliga former av terapier har Helena af Sandeberg fortfarande oron som en följeslagare. Men det har ändå gett henne en större självinsikt.

– Så jag tänker att jag försöker att acceptera det istället. Jag berättar för folk att jag har den här oron så att jag tar ansvar för det och så att det inte läggs på andra, säger Helena af Sandeberg.

Påverkar även andra runtomkring

När Hälsoliv frågar Helena af Sandeberg vad hon skulle ändra hos sig själv om hon fick så svarar hon att hon skulle vilja få bort oron.

– Min oro påverkar inte bara mig, utan många omkring mig. Det skulle jag vilja att folk slapp, men också att jag själv slapp oron, säger Helena af Sandeberg till tidningen.

Stress och ångest är inte samma sak – så skiljer du dem åt

Hittar lugnet med promenader

Hon har i alla fall hittat en strategi som hjälper ganska bra när oron slagit över till ångest. Hon hittar lugnet med promenader.

– Får jag ångest går jag ut och går. Då tänker jag bättre, får luft i lungorna och rör på mig. Det får ångesten att släppa. Ofta lyssnar jag på musik och ibland på någon podcast, säger Helena af Sandeberg.

Källa: Sveriges radio, Hälsoliv

Foto: TT

Utvald läsning