5 saker du inte visste om Bianca Kronlöf – högaktuell i Deg

Bianca Kronlöf, skådespelare i serien Deg och nu även författare.
Komikernas svar på kritiken efter Bianca Kronlöfs öppna brev
1:46

Efter reklamen: Komikernas svar på kritiken efter Bianca Kronlöfs öppna brev

(1:46)

Slå på ljud

Bianca Kronlöf har många strängar på sin lyra. Hon är förutom skådespelare även komiker, manusförfattare och illustratör. Hon har också nyligen gett ut sin allra första bok Brev till mannen.

Just nu ser vi Bianca Kronlöf i SVT:s dramaserie Deg, där hon spelar en av huvudrollerna tillsammans med Helena af Sandeberg. Hennes roll heter Liana och är en ensamstående mamma som ska hämta miljonerna som hennes kriminella ex som sitter i fängelse kom över i ett rån.

Men väskan är borta…

1. Bianca Kronlöf relaterar till sin roll i Deg – eller snarare ”dotterns”

Hon har själv vuxit upp med föräldrar som haft ont om pengar. Bianca Kronlöf förklarar för DN att hon kan relatera till sin dotter som hon har i serien.

– Liksom att vara i barnets skor till föräldrar som inte har pengar. Jag och teamet hade ett samtal om hur vissa händelser kändes, som blev till vissa scener i serien, säger hon till tidningen.

Här är alla deltagare som tävlar i Mästarnas mästare 2022

2. Bianca Kronlöf har skrivit boken Brev till mannen

När SVT-dokumentären om Soran Ismail sändes skrev Bianca Kronlöf tre Instagrambrev som kritiserade komikerbranschens sexistiska jargong. Efter det bestämde hon sig för att fördjupa sig kring strukturer och för det passade det väldigt bra att tänka i bokform, berättar hon för SVD.

Nu debuterar Bianca Kronlöf som författare med boken Brev till mannen som inte innehåller tre, utan hela 26 brev till män. De är till exempel riktade till ”alla fäder”, ”till dig som aldrig” och ”till dig som tycker våldtäkt är fel”.

– Jag längtar efter mäns engagemang och det är helt och hållet nödvändigt. De som förtrycker kvinnor och har dålig kvinnosyn kommer inte att lyssna på mig, de kommer att lyssna på andra män, säger Bianca Kronlöf till tidningen.

3. Bianca Kronlöf och Tiffany Kronlöf har sommarpratat tillsammans

De två systrarna berättade under 2016 i ett gemensamt Sommar i P1 om hur idén till humorserien Full Patte uppstod. Vi fick också höra att deras gemensamma arbete är en reaktion på världen, rasism och sexism.

Men de berättade också om en älskad pappa och om att växa upp knapert. Det bjöds på både skratt, ilska och kärleksförklaringar.

Då har Två systrar premiär – om systerskapets utmaningar

4. Bianca Kronlöf har nyligen blivit mamma – det här är hennes partner

Förra året blev Bianca Kronlöf och Petter Oest föräldrar. Han är läkare och har programlett SVT:s Bacillakuten.

– Jag klarade det, både fysiskt och psykiskt! Jag har fött ett barn! Helt jävla sjukt, skrev hon då på Instagram.

I januari fick vi veta den glädjande nyheten om att hon var gravid och den 12 juni fick vi glädjas med henne åt bebislyckan. Men ännu vet vi inte mer än så om tillskottet.

5 saker du inte visste om Helena af Sandeberg – högaktuell i Deg

5. Bianca Kronlöf slog igenom på Youtube med karaktären Snubben

Hon är utbildad skådespelare vid Teaterhögskolan i Göteborg. Det stora genombrottet kom 2012 när hon blev känd som karaktären Snubben på sin youtube-kanal. Där lyfte hon frågor kring feminism, fördomar och samhällsproblem på ett humoristiskt sätt.

Bianca Kronlöf skrev manus till humorserien Full Patte tillsammans med systern Tiffany Kronlöf som de även skådespelar i. Den började sändas 2014.

Samma år syntes hon i en huvudroll i två långfilmer, Svenskjävel och Världen väntar. Hon belönades med pris för Årets nykomling på Guldbaggegalan 2016. Men vi har också sett henne i TV4:s Parlamentet, SVT:s Bäst i test och förra året i TV4:s serie Tunn is.

Källa: DN, SVD, Sveriges radio, Instagram

Foto: TT

Utvald läsning