Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Föryngra dig själv med tankekraft! Expertens tips

12 jan, 2021 
AvHanna Carlsson
En leende kvinna står framför en vit vägg och tittar upp mot taket.
Kan man verkligen tänka sig själv yngre? Ja, om tror på vetenskapsjournalisten Helen Thomson som har djupdykt i hjärnan. Hon menar att om hemligheten ligger i placeboeffekten.
Annons
6 knep som får dig att se 10 år yngre utBrand logo
6 knep som får dig att se 10 år yngre ut

Helen Thomson är en vetenskapsjournalist som har specialiserat sig på forskning kring hjärnan. I jakten på ett bättre och mer hälsosamt liv har hon finkammat undersökningar och forskningsstudier i hopp om att hitta guldkornen som faktiskt fungerar. Nu menar hon att placeboeffekten faktiskt kan göra att vi känner oss yngre och gladare.

Så fungerar placeboeffekten

Placebo kan definieras av att om du tror en behandling kommer att verka på ett bestämt sätt, kan detta göra att just den effekten uppstår. Man inbillar sig alltså att det man tror ska ske i slutändan också sker – enbart för att man är övertygad om det. Placebo används oftast i medicinska studier, där vissa deltagare får en aktiv medicin medan andra, utan att få reda på det, får sockerpiller eller dylikt. Sockerpillret har inte mätbar medicinsk effekt men flera studier visar att placebo ändå kan medföra betydande förändringar.

Nu menar forskare att placeboeffekten sträcker sig så långt att det faktiskt har en betydande inverkan på våra tankar och kroppar.

Annons

Positiv attityd kan göra att du åldras långsammare

Att ålder kan påverkas av placebo kunde man hitta ledtrådar om redan i en studie från 1992, då en grupp pensionärer skickades till ett kloster och uppmanades agera som om de var 22 år yngre. Klostret dekorerats som om året var 1959 och musik, filmer och små minnesmärkningar får det året fyllde platsen. Efter bara fem dagar hade pensionärernas ledinflammation förbättrats, deras hållning var rakare och deras IQ skarpare.

Sedan studien publicerades har flera andra forskare börjat undersöka hur tankarna kan påverka åldrandet. Man har bland annat kommit fram till att personer som ser positivt på sitt eget åldrande lever 7,5 år länge än de som förknippar åldrande med svaghet och sämre minne. Men inte nog med det, man har också sett att människor som har en positiv inställning till åldrande reagerar mindre på stress samt löper mindre risk att utveckla inflammationer – något som gör att de i sin tur åldras långsammare och är mindre benägna att utveckla hjärtsjukdomar, som Alzheimers.

Så om önskar att du var något år yngre – låtsats som du är det eller acceptera bara faktumet att det är ganska fint att åldras och att få uppleva ännu ett spännande år.

Källa: Dailymail Foto: TT

Läs mer:

Så får du bättre minne – med 5 enkla knep

Studie: I den här åldern är din hjärna som skarpast

Här är åldrarna vi krisar lite extra mycket i

Annons