Artikeln innehåller reklamlänkar
HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

10 tips som får dig att se 10 år yngre ut

20 nov, 2020 UPPDATERAD 15 nov, 2021
Äldre kvinna lutar sig mot stenvägg.
Det är inte bara huden som förändras med åren. Det gör även ansiktsformen. Men det finns enkla knep att ta till som lurar ögat och trollar bort ålderstecken – att byta frisyr och sovställning är bara några av dem...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Se 10 tips som får dig att se 10 år yngre utBrand logo
TV: Se 10 tips som får dig att se 10 år yngre ut

När vi åldras förlorar ansiktet det vi febrilt försöker bli av med på andra ställen på kroppen: nämligen fett. Fettförlusten gör att ansiktet kan börja se lite insjunket ut och att huden inte heller ser lika fast ut som förr. De ungdomliga äppelkinderna är ett minne blott. Huden blir också tunnare vilket gör att blodkärl och pigmentfläckar syns mer. Men även ansiktets form förändras:

Det här händer med ansiktet när vi åldras

  • Hårfästet åker uppåt vilket gör att pannan framträder mer
  • Öronen blir längre eftersom brosket i dem växer
  • Nästippen faller neråt för att den vävnad som stödjer näsbrosket blir svagare

Uppsidan är att många ålderstecken går att förebygga, pausa eller fuska bort, bland annat med rätt livsstil, en ny frisyr och med effektiv hudvård. Vi har tipsen som bevisligen backar tiden!

1. Kör ett träningspass

Det finns få saker som ger så fräsch och rosig hy som ett flåsigt träningspass! Och det är ingen synvilla, träning föryngrar huden på riktigt. När vi svettas öppnas porerna och smuts kan sköljas ut. Själva svetten innehåller också ämnen som fungerar peelande på huden. I studier har man sett att de som tränar två gånger i veckan, 30 minuter per gång, så att de blir andfådda har en hud som är tio år yngre än deras biologiska ålder.

Annons

2. Puts väck, pigmentfläck!

Pigmentfläckar kallas också åldersfläckar, och det är ingen slump. Ojämn hudton gör att vi uppfattar ett ansikte som äldre än vad det är. I takt med att huden även blir tunnare, syns också mörka, missfärgade hudområden mer. Billigaste sättet att jämna ut hudtonen är att investera i en bra, täckande foundation. För bästa effekt: använd en utjämnande primer under. Det slätar ut huden ytterligare.

Tips! Isadora Skin Tint är en riktigt prisvärd och naturligt täckande foundation. Färgjusterande utan att bli kakig på huden! ANNONS Läs mer och köp här.

Isadora skin tint
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

3. Skaffa lugg

Att klippa lugg är ett klassiskt knep för att se yngre ut. En lite längre lugg mjukar upp och gör att ansiktet ser lite mindre ut. Luggen är också ett diskret sätt att dölja ett högt hårfäste, linjer i pannan och kråksparkar.

Annons

4. Fyll i brynen

Men åren glesas våra bryn ut och de tappar en del av sin färg. De ramar därför inte längre in ögonen på samma sätt som förr. Genom att fylla i de glesa luckorna med en vass brynpenna får du enkelt tillbaka definierade bryn som sätter dina ögon i fokus.

Real Brow Fill & Shape med penna i ena änden och puderapplikator i andra gör det lätt att lyckas med brynen. Från Max Factor. ANNONS Läs mer och köp här.

Real Brow Shape & Fill
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

5. Sov sött – men på rätt sätt

Det är ingen myt att en skicklig hudterapeut kan se vilken sida du sover på. Man får nämligen rynkor av att sova med ansiktet tryckt mot kudden. På en yngre hud försvinner rynkorna men när huden blir mindre elastisk med åren, riskerar sovrynkorna att bli kvar. Det en lösning på problemet: försök att sova på rygg ibland. Det finns även speciella örngott som är gjorda i material som minskar sovrynkorna.

Annons

6. Använd alltid A-vitamin

Mirakelingredienser kommer och går. Men retinol består. Det är en av de mest väldokumenterade anti age-ingredienserna. Retinol är ett A-vitaminderivat som föryngrar cellerna, ger huden spänst och minskar pigmentfläckar. Det används i en starkare form (tretinoin) i receptbelagda läkemedel mot akne och solskador. Retinol är en snällare form av tretinoin och får användas i vanlig hudvård.

BeautyAct Retinol Action Refining Toner är ett ansiktsvatten med retinol som stimulerar cellförnyelse och reducerar synligheten av fina linjer. ANNONS Här kan du läsa mer om produkten.

beautyact retinol
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

7 …men drick inte alkohol

Alkohol, både inifrån och utifrån, är inte bara uttorkande, den alkohol man dricker gör också att man samlar på sig vätska på fel ställen och ser plufsig ut, framför allt under ögonen. Alkohol triggar också rodnader i huden och kan förvärra rosacea.

Annons

8. Fukta!

En återfuktad hud ser både piggare och slätare ut. För att fukta huden på djupet behövs ett fuktbindande ämne, en populär sådan just nu är hyaluronsyra. En återfuktad och välmående hud tycks faktiskt påverka hälsan i resten av kroppen också. Forskning visar att något så enkelt som vanlig hudlotion faktiskt kan minska inflammationer och sjukdomar, inte bara i huden utan även i resten av kroppen.

Clarins superfuktande Hydra-Essentiel Very dry skin smälter på huden utan att göra den kladdig. ANNONS Här kan du läsa mer recensioner.

clarins hudkräm
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

9. Ät dig snygg

Beautyfood är viktigt för alla riktiga hudvårdsnördar. Vad vi stoppar i munnen är minst lika viktigt som vad vi smörjer på huden. Forskning visar bland annat att betakaroten, som finns i morot, och lykopen, som finns i tomat, skyddar och reparerar huden inifrån. Pro- och prebiotika, både i mat och hudvård, räknas numera också som beautyfood.

Annons

10. Dölj det röda

Den tunnaste huden i ansiktet sitter på ögonlocken och den blir ännu tunnare med åren. Ögonlocken kan plötsligt börja skifta i rött och blått, beroende på att blodkärl lättare lyser igenom och att man ser svullen och trött ut. Dölj det snabbt och lätt med en concealer med grön ton (grönt neutraliserar rött) eller en färgad ögoncréme. PS! Båda funkar även för att dölja skuggor under ögonen och röda näsvingar.

Prisvinnande koreansk hightech för ögonen – Erborian CC Eye Cream är lätt färgad och fungerar som en ögoncrème och concealer i ett. ANNONS Läs mer och köp här.

Foto: TT

3 Hudvårdstips för dig med mogen hud

3 hudvårdstips för dig med mogen hyBrand logo
3 hudvårdstips för dig med mogen hy
Annons