Studie: I den här åldern är din hjärna som skarpast

Rödhårig kvinna i 30-års åldern spelar schack.

Ung och dum eller gammal och vis – vid vilken ålder är hjärnan egentligen som skarpast? Svaret kommer inte från hjärnforskare utan från statistiker, som har analyserat hur vältränade schackspelare presterar under sitt liv.

Din hjärna toppar i mitten av 30-årsåldern

Franska forskare från Institut Polytechnique de Paris har granskat prestationerna hos 841 shackspelare, som har varit aktiva mellan 1890 och 2014.

Varje drag i totalt 24 379 matcher jämfördes sedan med det drag schackdatorprogrammet Stockfish 8 ansåg vara mest optimalt för situationen. Resultatet visade att spelarnas prestationer steg kraftigt fram till att de blev 25 år, efter det fortsatta det stiga något, men inte lika kraftigt som tidigare. Stegningen gällde fram tills de blev 35 år. När spelarna nådde 40-årsåldern började kurvan att sjunka.

Forskarna kom då fram till slutsatsen att vår förmåga att lösa kognitivt krävande uppgifter är som bäst vid 35 års ålder.

Anledningen till att man valde att fokusera på just schack var för att sporten ställer krav på ett antal färdigheter som är centrala i det man definierar som intelligens. I schack måste spelare skapa en översikt över nya situationer och hitta lösningar baserat på tidigare erfarenheter. Dessutom sätts förmågan att koncentrera sig under press samt arbetsminnet på prov under spelets gång.

Källa Illustrerad Vetenskap Foto: TT

Läs mer:

7 nackdelar med att vara intelligent – känner du igen dig?

Studie visar: Arga människor överskattar sin intelligens

En sak alla genier har gemensamt (och det är inte IQ)

Redaktionens tips