Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Aj som f*n – Svordomar kan lindra smärta enligt forskning

01 nov, 2022 
Kvinna som bränner sig och ser ut att säga ett fult ord.
Svär du när du slår dig? Då kan du fortsätta med det! Forskning visar nämligen att svordomar kan verka smärtlindrande och ge oss högre smärttolerans.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En del av oss har ett gediget svordomsförråd medan andra är sparsmakade med den typen av ord. Men alla har vi kraftord, alltså ord som känns tabubelagda eller på annat sätt starka.

Många av oss kan nog skriva under på att ett starkt ord i samband med att vi slår i lilltån eller bränner fingrarna i ugnen ofta gör att det hela känns bättre. Nu finns det faktiskt också belagt i forskning.

Se också: Här är de fem kärleksspråken

Här är de fem kärleksspråkenBrand logo
Här är de fem kärleksspråken

Svordomar kan ge högre smärttröskel

En ny studie, som är en sammanställning av över hundra forskningsrapporter från internationell svordomsforskning, visar att svordomar och kraftord kan ha positiva effekter vid smärta.

I experiment där forskare låtit personer sänka ned handen i iskallt vatten och samtidigt svära för att det gör ont har det visat sig att svordomen kan verka smärtlindrande. Svordomar skulle alltså kunna bidra till en högre smärttolerans och smärttröskel jämfört med neutrala ord.

Annons

I andra studier har man också sett att en persons fysiska styrka kan öka efter att personen har svurit.

Kraftfullare om de uttrycks på modersmålet

Kristy Beers Fägersten är professor i engelska med lingvistisk inriktning vid Södertörns högskola och en av forskarna bakom sammanställningen.

– Vår studie visar att användningen av tabubelagda ord kan ha stor inverkan på hur vi tänker, agerar och relaterar till andra människor. Onekligen skiljer sig svordomar från annan språkanvändning och är mycket mer kraftfullt, det ses som en katarsis (frisättning av starka känslor reds. anm.). Och den upplevelsen blir större om personen svär på sitt modersmål snarare än ett andraspråk, säger hon i ett pressmeddelande.

Kan påverka allt från tankar till relationer

Kognitiva effekter av att svära har dokumenterats. Svordomar är lättare för oss att minnas. Detta skulle kunna bero på att de lagras i områden i hjärnan som ansvarar för bland annat minne i kombination med att bearbeta känslor, alltså inte i de delar där språk vanligtvis hamnar.

Annons

Orden kan störa den kognitiva bearbetningen av andra ord och därmed ibland komma i vägen för att tänka. Det är inte alltid bra, men kan vara fördelaktigt när det kommer till smärta.

Forskning pekar även på att relationen med andra människor kan påverkas av svordomar, både positivt och negativt. De kan hjälpa oss att uttrycka ilska, men också medföra att andra känner sig kränkta.

Svordomar kan ha en roll i humor och berättande, vilket kan föra oss samman. Likaså kan de bidra med identitetsskapande, att visa intimitet och tillit för en del. Men även påkalla uppmärksamhet och sätta sig över andra människor.

Inte klarlagt varför svordomar är så kraftfulla

Det är belagt att svordomar väcker känslor, vilket bland annat kan ses genom ökad puls och svettningar. Däremot är det inte helt klart varför svordomar genererar så mycket känslor.

En möjlig förklaring skulle kunna ligga i att vi tidigt lär oss att det är fult att svära och att man som barn kan bestraffas för användningen av orden. Men det återstår att se i framtida studier.

Källa: Södertörns högskola

Foto: TT

Annons