HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Studie: Därför lindrar svordomar smärta

26 maj, 2020 
Ont? Dra till med en svordom eller två. Det kan faktiskt lindra smärtan. Men det duger inte med vilken svordom som helst, visar ny forskning.
Annons

Svordomar må låta illa, men de kan faktiskt vara bra för oss – när vi vill slippa ha ont. Redan för ett tiotal år sedan upptäckte forskare att om man svär när man har sin hand i iskallt vatten känner man mindre smärta. Svordomar tycks både höja vår smärttröskel och även minska själva smärtan.

Den första studien har sedan följts upp av flera, bland annat en där man såg att den smärtstillande effekten hänger ihop med hur ofta man svär i verkliga livet. De som svär regelbundet och ofta utan orsak, verkar inte få samma goda smärtstillande effekt  som en person som inte brukar svära i vanliga fall. Man har också sett att obscena gester, som att göra fingret, hjälper mot smärta.

Smärtan minskar med en tredjedel när man svär

Den här egenheten kallas för det hypoalgesiska fenomenet, och innebär att man känner mindre muskelsmärta. Fenomenet beskrivs ofta som en okänd neurobiologisk mekanism som undertrycker smärtan. Bland annat kan träning ha en hypoalgesisk effekt, liksom koffein.

Annons

I den nya studien delade man upp testpersonerna i flera gruppen, varav en grupp fick säga ”fuck” under experimentet. En annan grupp fick säga ett påhittat svärord som påminner om fuck. De fick sedan hålla sin hand i isvatten så länge de kunde samtidigt som de svor riktiga svordomar eller påhittade. De som fick säga ”fuck” minskade sin smärta med 32 procent och deras smärttolerans ökande med 33 procent. I den andra gruppen såg man ingen effekt alls av den påhittade låtsassvordomen. Det verkar alltså som att snälla svordomar som ”järnspikar” inte funkar medan ”jävlar!” gör det.

Ska man svära bör man alltså välja en riktigt ful svordom, i alla fall om man svär för att minska smärta. Anledningen är att fula ord som uppfattas som tabu, aktiverar känslor, bland annat blir vi mer upprörda. Och när vi är upprörda tycks vi helt enkelt hantera smärta bättre, menar forskarna. Här kan du läsa studien.

Foto: TT

Läs mer:

Studie: Intelligenta kvinnor svär mer än andra

Stor guide: Så väljer du rätt läkemedel mot din värk

Smarta knepen för att slippa värk i nacke, skuldror och axlar

Annons