Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Före detta polisen Lena Ljungdahl använder sina erfarenheter i ny bok

04 nov, 2022 
MåBra Redaktionen
Lena Ljungdahl
Lena Ljungdahl har tidigare arbetat som polis och i höst är hon aktuell med ny kriminalroman "Någon måste dö" . För MåBra förklarar hon vad mental spänst är för något och varför det är så bra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hon beskrivs som en blandning av Lisbeth Salander och Pippi Långstrump. F.d polisen Lena Ljungdahl, 45, har gått från spanare till mångsysslare. Ihop med kriminalteknikern Anna Jinghede driver hon krimpodden Över min döda kropp – och i höst är de två aktuella med sin första kriminalroman, Någon måste dö.

Hon beskriver sig själv som rejält introvert, samtidigt som hon fart, mod och humor personifierat. Och inte minst besitter hon stor mental spänst – ett uttryck hon ofta återkommer till.

Se också: Agneta Sjödin om hennes podd och inre resa

Agneta Sjödin om hennes podd och inre resaBrand logo
Agneta Sjödin om hennes podd och inre resa

Vad är egentligen mental spänst och varför är det så bra?

– Mental spänst är att ha tillgång till många olika sätt att tänka och agera, och att kunna hoppa mellan de olika sätten snabbt. Konsten att kryssa mellan förnuft, intellekt och känsla med ett öppet sinne för både puckelpist och störtlopp. Mental spänst ger ett roligare liv.

Annons

Hur vet man om man är en mentalt spänstig person eller inte?

– Om du inom tio sekunder kan komma på fem olika sätt att fälla ett träd så är du mentalt spänstig. Om du tar det påståendet bokstavligt och inte fattar att det är en metafor så är du inte mentalt spänstig.

Hur kan man träna upp sin mentala spänst?

– Slösa inte tid på sådant som inte utmanar ditt intellekt. Tro inte på allt du tänker och tänk många tankar, gärna så olika som möjligt. Sök kunskap. Fundera på om du säger nej och ja till rätt saker. Och tillräckligt ofta – eller sällan.

Boken Någon måste dö
"Någon måste dö" är Lena Ljungdahl och Anna Jinghedes debutroman.

Boken - Någon måste dö

När två poliser skriver en kriminalroman, då vet man att det blir spännande! I Lena Ljungdahl och Anna Jinghedes Någon måste dö hittar spanaren Nikki Kahn sin egen lillasyster död i ett badkar – men det är mycket som inte stämmer. Boken är författarnas debutroman och finns i butik nu.

Foto: PR

Se också: 5 Snackisar från veckan som gåttBrand logo
Se också: 5 Snackisar från veckan som gått
Annons