Därför vill fler än hälften byta jobb

Vantrivs du på arbetsplatsen? Eller drömmer du bara om en ny utmaning? I så fall är du långt ifrån ensam. En ny undersökning utförd på uppdrag av Folkuniversitetet visar att majoriteten av yrkesverksamma kvinnor och män mellan 40 och 55 år skulle vilja byta jobb.

 

Trots detta är det bara 13 procent som aktivt söker ett nytt jobb. De vanligaste anledningarna till att många stannar kvar på sin nuvarande tjänst, trots att de egentligen skulle vilja byta, är att de inte vet vad de skulle vilja göra istället – eller att ett jobbyte känns som en alltför stor risk. Ytterligare en anledning är att de inte hittar några jobb att söka.

Läs mer: Jobbvanan som kan skada ditt hjärta

Av undersökningen framgår också några av de vanligaste faktorerna som deltagarna vantrivs med på sin nuvarande arbetsplats. Vanligast är en alltför hög arbetsbelastning (43 procent), följt av att jobbet känns oinspirerande (34 procent). Nästan en tredjedel – 31 procent – svarar också att de har svårt att följa med i teknikutvecklingen och att arbetsgivarens krav är så höga att de är svåra att hantera.

Många uppger också att de är väldigt intresserade av att gå en kurs eller utbildning för att bredda sin kompetens. Helst ska utbildningen dock gå att göra parallellt med det nuvarande arbetet – 68 procent svarar att de kan tänka sig att ta ledigt från jobbet några timmar i veckan för att vidareutbilda sig.

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Sov dig till ett bättre jobb!

Dina sömnvanor påverkar dig både socialt och i arbetslivet.

Vill du ta dig framåt i karriären? Då kanske du behöver se över dina sömnvanor…

Läs mer: Sov dig till ett bättre jobb!

 

Så slipper du jobbångest efter semestern

Har du ångest över att vara tillbaka på jobbet efter semestern? Tänk så här så känns det lite lättare!

Känns det tungt att gå tillbaka till jobbet efter semesterveckorna? Här är fem tankeknep som får dig att se det positiva med vardagens rutiner!

Läs mer: Så slipper du jobbångest efter semestern

Utvald läsning