Därför tycker du inte att du ser ut som dig själv på bild

Kvinna tar selfie

Säkerligen har du tittat på bilder av dig själv och tänkt: ”Men ser jag verkligen ut så där?”. Dina nära och kära har då intygat: ”Ja?”. Men när du gick hemifrån och slängde en snabb blick i spegeln var det inte alls så du såg ut – enligt dig själv.

Se också: 10 kändisar som vägrar plastikoperation

10 kändisar som vägrar plastikoperation
1:08

Efter reklamen: 10 kändisar som vägrar plastikoperation

(1:08)

Slå på ljud

Det här är ett vanligt förekommande fenomen, skriver läkaren Tara Well i Psychology today. Och förklaringen bakom är enkel: Speglar.

Malin Berghagen om Lill-Babs: ”Väldigt osäker på sitt utseende”

Därför ser du annorlunda ut på bild

Bilden du ser av dig själv på ett fotografi och i en spegel skiljer sig åt. I en spegel är du omvänd, alltså spegelvänd, till skillnad på ett fotografi. Och varför dina vänner inte tycker du ser annorlunda ut, är för att de ser dig precis som på ett fotografi – alltså en icke omvänd bild så som du själv är van.

Det är också av den anledning många inte gillar att se sig själva på bild, för det är inte så vi uppfattar att vi ser ut.

I tidigare studier som gjorts har deltagare föredragit fotografier på sina egna spegelbilder framför fotografier av dem själva – medan andra utomstående har föredragit det verkliga fotografiet.

Vi granskar oss själva i spegeln

Överlag gillar inte människor bilden av sig själv. Inte spegelbilden, men ännu mindre på ett fotografi, förklarar läkaren Tara Well i Psychology today.

Det är också i spegeln du granskar ditt ansikte och hittar skavanker. Idéer om korrigering och plastikkirurgi kan väckas till liv efter timmar av noga studerande: Hänger inte ögat lite? Är näsan kanske en aning sned?

Men väl hos plastikkirurgen får du inte medhåll – för plastikkirurgen ser dig från ett annat perspektiv, så som du ser ut på ett fotografi, menar Tara Well.

Jane Fondas ärliga ord om skönhetsingreppen: Aldrig igen

Vanligt med missnöjda patienter

Vidare skriver Tara Well att plastikkirurger ofta använder sig av fotografier när de konsulterar med patienter, men också för att jämföra före-och efterresultatet.

Men här händer det att patienterna inte känner sig nöjda, eftersom de inte är vana att se sig själva ur ett icke-spegelvänt perspektiv varken före eller efter en korrigering, överhuvudtaget.

Bekanta dig med ditt "riktiga" ansikte

Tara Well berättar att det blir allt vanligare att använda sig av icke-spegelvända bilder eller speciella icke-spegelvända speglar inom ansiktskirurgi, för att tillsammans med patienten kunna nå ett mer rimligt mål.

Till sist understryker läkaren att om du tycker det är för jobbigt att se dig själv på bild, och därför har börjat gå i tankar om plastikkirurgi, kan det vara en god idé först försöka bekanta dig med din icke-spegelvända bild och bli vän med den.

Utvald läsning