Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Därför kan du inte lägga ifrån dig mobilen

31 aug, 2014 
beroende av mobilen
Vi mejlar, sms:ar, Facebookar och Instagrammar som aldrig förr. Har du också blivit beroende av din mobiltelefon?
Annons

Se dig omkring i en miljö där människor sitter och väntar. Det kan vara på en flygplats, i en tunnelbanevagn eller i ett väntrum hos läkaren. Chansen är stor att de flesta av personerna runtom dig sitter och tittar ner i sin smartphone.

Det är dock inte bara när vi är uttråkade som vi kollar Instagram, Facebook, mejl och meddelanden i mobilen. Även i sociala sammanhang – när vi kanske borde ägna mer uppmärksamhet åt människorna i vår omedelbara närhet – har allt fler av oss svårt att stå emot lockelsen som mobiltelefonen utgör.

Anledningen är hormonet dopamin, skriver PsychologyToday.com. Dopaminet får oss att söka efter upplevelser som ger oss ”belöningar” – ett roligt mejl, en like på Instagram eller en vänförfrågan på Facebook, till exempel.

I snitt tittar vi på mobiltelefonen 150 gånger om dagen, enligt en uppmärksammad studie som släpptes förra året av riskkapitalbolaget Kleiner Perkins.

Annons

 

Vill du försöka dra ner på ditt mobilanvändande? Här är 4 knep du kan testa!

 

1. Ha inte mobilen ständigt med dig

Om den ligger några meter bort, istället för i fickan eller på bordet framför dig, blir du inte lika frestad att hela tiden titta på skärmen.

2. Stäng av push-notiserna

Plingar mobilen till eller vibrerar varje gång du får ett sms, mejl eller Facebook-meddelande? Gå in i inställningarna och stäng av funktionen. Dina stressnivåer kommer antagligen sjunka på köpet!

3. Inför mobilförbud vissa tider

Bestäm dig för att telefoner exempelvis är förbjudna vid matbordet, att du låter mobilen ligga kvar i väskan när du umgås med vänner eller att du stänger av telefonen klockan 20 varje kväll.

4. Begränsa dig

Om du behöver titta efter ett mejl i telefonen, kolla väderprognosen eller ställa in en påminnelse, gör det. Men bara det! Låt bli att ”passa på” att även kolla Twitter, Tradera och LinkedIn bara för att du redan har telefonen i handen.

Annons

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

LÄS MER:

 

Så slipper du jobbångest efter semestern

Känns det tungt att gå tillbaka till jobbet efter semesterveckorna? Här är fem tankeknep som får dig att se det positiva med vardagens rutiner!
Så slipper du jobbångest efter semestern

 

Hemligheten som gör dig lyckligare

Lycka är ren matematik. I en ny studie har forskare kunnat ta fram en formel som kan förutspå dina lyckonivåer.
Hemligheten som gör dig lyckligare

 

Träna din hjärna att stressa mindre

Din hjärna är anpassningsbar och det bör du utnyttja! Så här lär du hjärnan att göra dig gladare och mer tillfreds.
Träna din hjärna att stressa mindre

Annons