Därför fastnar vissa Mellolåtar i hjärnan

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Har du fått en Mello-låt på hjärnan? De flesta av oss har någongång fått en lika envis som irriterande slagdänga som spelas upp om och om igen i huvudet. Och när den väl tagit sig in, känns den nästan helt omöjlig att få ut ur huvudet igen. Fenomenet har ett namn: det kallas för öronmask – eller INMI (Involuntary musical imagery).

De här låtarna fastnar lättast i huvudet

De låtar som framför allt verkar fastna är sådana som är glada, rytmiska och har ett snabbt tempo. Det som orsakar öronmasken är att minnesfunktionen i hjärnan hakar upp sig på samma sätt som när vi medvetet repeterar en pinkod för att behålla det i arbetsminnet tills vi kan skriva ner det. Vårt arbetsminne blir alltså tillfälligt automatiserats, när vi får öronmask.

Andra forskare tror att melodin i vårt huvud hjälper oss att hamna i det sinnestillstånd som vi behöver just då. När vi ska göra en krävande uppgift kan vi alltså drabbas av en extra energisk öronmask.

Så tystar du oljudet – kanske

Det vanligaste skälet till att man får öronmask är att man nyligen hört låten. Men även musikliknande ljud och situationer förknippade med låten kan utlösa plågan. För vissa räcker det med att se bilder av musiker eller musikinstrument för att melodin ska börja spela i huvudet.

Öronmasken kan vara aktiv i timmar eller i västa fall i flera dygn. Att slippa den är allt annat än lätt, det vet alla som någongång drabbats.

– Det har gjorts försök att tränga undan maskarna med annan musik. Problemet är att man lätt fäster ännu mer uppmärksamhet vid dem och att de istället biter sig fast. Det enda som verkar fungera bra är att inte bli för bekymrad och låta dem spela tills de tröttnar., säger Fredrik Ullén, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet och konsertpianist, till SVT Kulturnyheter.

Andra innovativa förslag som ska tysta masken är att tugga tuggummi eller lyssna på en annan låt. Men det knep som verkar ha bäst vetenskapligt stöd är att helt enkelt strunta i melodin och låta den spela vidare.

Källor: Forskning.se, SVT Kultur

Foto: TT

Quiz: Hur mycket kan du om Melodifestivalen?

Eva Rydberg, 77, om toppformen inför Mello: "Önskar alla gjorde det"

Här är årets programledare för Melodifestivalen 2021

Dela på: