Därför blir du lycklig av den här videon

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Förra året laddades över två miljoner gulliga filmer upp på Youtube – och då pratar vi bara om de med söta katter. Det finns ju även filmsnuttar med bebis-sengångare, smårockor, hundar… ja allt.

Varför är vi så besatta av bilder och filmer med söta djur på Internet?

– Det finns flera förklaringar. Den enklaste är att det ger oss en välbehövlig paus i vardagen, säger David Redmalm, sociolog vid Uppsala universitet som forskar om husdjurens plats i dagens samhälle.

Men djurfilmerna ger oss mer än så. Det visar en enkät som gjorts bland 7 000 människor som tittar på kattvideor i USA.

– De kunde berätta att stressen minskar, lyckokänslorna ökar och de får mer energi när de tittar på kattfilmer, säger David Redmalm.

– Ganska många svarade ja på frågan om de fick dåligt samvete för att de sköt upp sådant som de borde göra – men att lyckokänslorna som kattfilmerna gav övervägde.

IT-forskarna är inte riktigt ense, men det finns de som hävdar att de små mikropauserna vi gör på jobbet när vi tittar på söta djur ger oss vila och ökar arbetets meningsfullhet.

Läs mer: Så ofta ska du umgås med vänner för att bli lycklig

– Det fyller en funktion i dagens arbetsliv. Man tömmer hjärnan och sedan går man tillbaka till jobbet med ny kraft. Men så finns det även de som hävdar att man bara blir ineffektiv av sådana avbrott…

Att just katter är populärast tror han beror på att de är framavlade för att få gulliga ansikten som tilltalar oss människor. De senaste åren har också filmer med bebis-sengångare och smårockor varit klickraketer på nätet – och det har delvis andra orsaker.

Läs mer: Maten som gör dig lyckligare

– Vi är människor och de är djur och när det inte stämmer in på det förväntade blir vi fascinerade. Rockor har till exempel mänskliga munnar. Vi tittar på det och försöker lära oss var gränsen går mellan djuriskt och mänskligt. Man kan till exempel se att djurfoton som sprids ofta blir populära för att det finns något mänskligt i dem.

Nästa gulliga djur som blir populärt på nätet då. Vad blir det?

– Jättemarsvin dyker upp mer och mer. Många har haft marsvin som små och det här är en variant som inte passar in i föreställningarna om hur sådana ska se ut, säger David Redmalm.

Sugen på gulliga katter? Stilla begäret här:

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

Är du trött och seg utan att förstå varför? Det kan bero på stress, vitaminbrist, depression, sömnbesvär och mycket annat. Eller så är det sköldkörteln som krånglar.

Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

 

Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP…

Får du ofta höra av andra att du är känslig? Blir du lätt sårad och ledsen av andras kommentarer och handlingar? Då är du kanske en HSP, Highly sensitive person. 20 procent av befolkningen har detta karaktärsdrag.

Läs mer: Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP…

 

Metoden som gör dig nöjd med dig själv

Beröm dig själv och stärk din självkänsla! Genom att klappa dig själv på axeln kan du bryta dig fri från bekräftelsebehovet.

Läs mer: Metoden som gör dig nöjd med dig själv

Mer innehåll från MåBra
Dela på: