Artikeln innehåller reklamlänkar
Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Så lyckas du med höstens omstart – experten tipsar

31 aug, 2018
Omstart eller nystart – vad vill du åstadkomma i höst?
Står du inför en omstart i höst? Kanske separation, flytt, nytt jobb eller en hälsosatsning? Författaren och föreläsaren Olof Röhlander ger handfasta tips, tankar och strategier som får din omstart att bli en succé som håller i sig i längden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Aldrig har begreppet ”omstart” varit viktigare än nu: ”För hundra år sedan behövde vi bara hantera en handfull omstarter under ett liv, men idag matas vi med ständiga förändringar. […..] Vi översköljs av möjligheter. Vi reser mer, upplever mer, och med det ökar också kraven. Livet ska vara perfekt, annars är det något som är fel. Vi förväntas vara lösningsfokuserade, uppdaterade, älska, hänga med, sikta högre, se världen, ha framgång. Vi ska vara både lyckliga och lyckade inom livets alla områden. Våra jämförelser sträcker sig långt längre än till grannens gräsmatta. […] Dessutom kan livet kan förändras i ett enda slag. Just när du tror att du har knäckt koden byter någon ut låset. Omstart handlar således just om förmågan att kunna anpassa sig till förändrade omständigheter. ”

Så inleds boken ”Omstart – konsten att bryta ihop och komma igen” av prisbelönte föreläsaren och författaren Olof Röhlander. Mental styrketräning, motivation och livsglädje är hans hjärtefrågor. Så vem bättre än Olof att ge tips på ämnet just nu när hösten och dess många löften, utmaningar och livsförändringar står för dörren?

Annons

Läs också: Nystart i höst: Allt du behöver för att bli piggare! 

Vad menar du egentligen med begreppet omstart? 

– Först och främst måste vi klargöra skillnaden mellan en omstart och en nystart. Vid en nystart börjar man på en ny kula, men en omstart är en förändring utan att ta bort allt. Man behåller det som är bra och lämnar det som bör lämnas. Många förknippar omstart med kris, men varför måste en förändring komma från kris eller missnöje? Omstart för mig är mer hoppfullt, det kan snarare ses som en utvecklingsprocess – en sorts ”rebranding”. Vi lever i en värld av ständig förändring och så många möjligheter till utveckling. Dem bör vi ta.

Hur vet man att man borde göra en omstart? När och varför behövs den?

– Ett av de tydligaste tecknen på att det är läge för en omstart är om motivationen inte är vad den borde. När du känner att du upprepar dig – allt är bara på samma sätt hela tiden och det sker inget som utmanar och utvecklar dig. Vid självvalda omstarter känner man ofta att det är dags. Ofta tror man att man står inför en nystart, men det är i själva verket en omstart. Ett bra exempel är vid tränings- och hälsosatsningar. Du tar ju med dig dina tidigare erfarenheter och har lärt dig av dina misstag och framgångar. Det kan ibland kännas som om man bara går runt i cirklar, men flyttar du cirkeln lite framåt hela tiden så är det ingen ond cirkel.

Annons

Vem behöver hjälp med strategier för en omstart (alltså en sådan här bok)?

– Boken riktar sig till alla som känner igen sig i ordet ”Omstart”, och det är väldigt många. Den riktar sig dels till de som aktivt söker en livsstilsförbättring, men uppmanar också till att omfamna begreppet ”Omstart” istället för att frukta det. Vi människor fastnar gärna i behovet av kontroll över tillvaron, vanor och rutiner. Vi slåss hela tiden mot det inbyggda motståndet, men vi behöver både trygghet och stimulans. Därför kan en omstart vara uppfriskande. Man ”tvingas” till sådant man varit för bekväm för – att gå utanför sin comfort zone.

Läs också: 7 enkla sätt att slippa höstdeppet 

Hur skiljer sig omstartsstrategierna åt beroende på om de är frivilliga eller ofrivilliga?

– Ett av de mest typiska kännetecknen för en omstart är att man hamnar i situationer som man inte har verktyg för, kartan ritas om. Grundstrategierna för att ta sig framåt är desamma, men man kommer givetvis att bemöta dem på olika sätt. Den frivilliga omstarten har man ofta planerat inför, så den är lättare att hantera. Den ofrivilliga, som exempelvis en skilsmässa eller en uppsägning är en större utmaning. Ett av de viktigaste verktygen är att inte ha för bråttom. I tomrummet som blir efter stor förändring uppstår en ”ställtid”. Låt den vara och låt det få landa. Det händer ofta ganska intressanta saker då och man kan få med sig en hel del självkännedom och insikter om hur viktigt eller oviktigt något var och hur man själv reagerar på olika saker.

Annons

Hur lyckas man med en omstart och får energin att hålla i sig i längden?

–  Omstarter behöver komma inifrån, på ett eller annat sätt. Inställningen till själva ordet är avgörande. Du måste ge dig själv tid att landa i besluten som drar dig framåt. Då blir det som bäst. Undvik självuppfyllande profetior: ”Fram tills nu har jag inte fått till det där.” Du är inte en produkt av ditt förflutna! Du kan åstadkomma mycket med positivt självprat.

Vad ska man INTE göra?

– För mycket förändring på en gång. Vänta med vissa saker till omstarten har satt sig. Sedan kan du lägga till fler eller mer avancerade steg. Vid exempelvis träning är det viktigt att inte lägga onödigt fokus på snabba resultat. Då är risken att du chockar kroppen, och det är svårt att upprätthålla så hög nivå i längden. Gör det genomförbart, sänk tröskeln tills du byggt in träning och sunda vanor som en del av din identitet. Kanske ska du börja med att bara gå dit, göra det du tycker är roligast en kort stund utan att det blir riktigt jobbigt, sen gå hem. Då kommer du känna större lust inför att gå dit igen.

Annons

Läs också: 9 annorlunda sätt att detoxa kropp och själ

Olof Röhlanders bästa knep för att hantera en omstart mentalt

  • Acceptans. Se saker som de är, men inte som värre än vad de är. Världen är inte perfekt. Inte heller du. Bara för att något är på ett visst sätt nu, betyder det inte att det alltid kommer att vara så.
  • Reflektion: Skriv ner. Vad har jag lärt mig om mig själv den senaste tiden? Hur kan jag använda mig av det som har hänt för att skapa en bättre framtid? Vad krävs för att jag/vi ska kunna starta om? Vilket ansvar bör jag själv ta för det som har hänt – och för att komma vidare? Vad behöver jag hjälp och stöd med just nu?
  • Sortering: För att kunna gå vidare, besluta dig för vad du ska göra med de erfarenheter som du precis processat – ska du lära dig att leva med dem eller ska du släppa dem? Vissa saker går det inte att bara skaka av sig. Du får leva med det. Andra bör du lämna bakom dig. Båda besluten leder till en omstart, men nu har du gått igenom processen och har lättare att skapa distans till dem.

7 nycklar till en lyckad OMSTART 

Omställningen: Alla människor behöver förr eller senare ställa om till nya förutsättningar, det ingår i livet. Det handlar mer om hur du hanterar det som sker, än vad som egentligen har skett. Att nå botten kan bli starten på något bättre. Ibland är det först där vändningen sker. Räkna med att det kommer att komma fler bakslag på vägen tillbaka, men det klarar du. Det börjar med dig. Det slutar inte där, men det är där en omställning alltid startar.

Meningen. När mattan rycks bort under dig, då, när livet förändras, blir förmågan att skapa mening och sammanhang i tillvaron av stor vikt både för motivationen och den allmänna livsviljan. Det gäller att finna skäl som gör det värt att gå vidare. Lägg ned ett arbete med att formulera tydliga, tändande och tidsbestämda mål som känns meningsfulla. Det hjälper kropp och sinne att uppbåda tillräckliga argument som håller när en annan resa ska påbörjas.

Annons

Styrkan. Att vara stark kan innebära att våga visa sig svag, eller att ge upp något för att därefter starta om med något annat. Det kan vara att växa med uppgiften, eller att kunna hålla kvar fokus på målet även när hinder försöker skymma sikten. Du är den du är, men med träning kan du stärka dina nerver och därmed hålla dig kall i förändringens kritiska lägen.

Tändningen. Vi är alla olika. En del har lätt för att tända till på saker, andra vill helt enkelt inte göra vissa saker, hur inspirerande de än låter. Det är svårt att tvinga på andra människor den typen av motivation som krävs för att orka göra jobbet som behövs för att ta sig till nästa nivå. Och när väl tändningen finns där gäller det att inte bli övertänd. Gemensamt för oss alla är dock att tändning kommer inifrån. Däremot kan själva startgnistan komma från yttre faktorer.

Läs också: Experten: 5 steg till varaktig förändring

Aktiviteten. Även ett långt liv är kort. Det kommer inga bättre tider. Däremot kan man vänta för länge. Bättre att göra fel saker än att inte göra någonting, för då kan du lära dig av det till nästa gång. När du är inspirerad, då gäller att smida medan järnet är varmt. Vänta inte till sen.

Annons

Rycket. Livet kan verkligen vara en tuff match ibland. En röst på varje axel, där den ene letar en utväg och den andre en väg framåt. Att rycka är att tro på att det går, att du kan klara av även de tuffaste av utmaningar, att öka istället för att sakta ned. Att visa att det går, för att du har bestämt dig för det, med vetskapen att du har mer i dig än någon kunde ana.

Tilliten – Tänk så här: ”Vad som än händer kommer jag klara av det.” Du kan hämta ökad tillit genom att titta på allting du har klarat av tidigare i ditt liv. Men också genom att omge dig med människor som faktiskt tror på dig och ger dig den form av inre lugn och säkerhet som du behöver.

 

”Du är inte ditt förflutna, du är dina beslut. Saker kan gå ifrån att vara en förbannelse till en tillgång. Livet är vad det är, det händer saker som vi inte förstår, vi förlorar och vinner om vartannat. Men i slutändan handlar det om dig. Det är i görandet som det händer saker. Det finns en väg vidare för alla.”

– Olof Röhlander

 

ANNONS Köp boken ”Omstart” här. Olof har också skrivit böckerna: ”Det blir alltid som man tänkt sig” Bli en vinnarskalle” och ”Konsten att njuta av livet – och ändå få saker gjorda”. ANNONS Läs mer om Olof Röhlander här.

Boken Omstart av Olof Röhlander

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Annons