Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Attraktionsforskaren: Bästa sättet att öka din dragningskraft

18 jul, 2022 
Ett par som tittar på varandra
Det går fort. Först möts blickarna. Sedan rodnar du. På en bråkdels sekund har hela situationen blivit flirtig. Vad som anses attraktivt varierar delvis från person till person. Men vissa saker verkar vara mer attraktiva än andra. Så här säger forskaren.
Annons

Attraktion. Om du slår upp ordet i Svenska akademiens ordlista så är förklaringen till ordet: "dragningskraft". Och visst känner vi nog alla igen oss i det? Plötsligt ser vi någon som vi känner en stark dragningskraft till. Det kan vara i köpcentret, på jobbet eller kanske under en semester.

Vad som är attraktivt är dels individuellt men det finns också sådant som är mer generellt och som forskningen slår fast att de flesta tycker.

Se också: Så märker du om en person inte är attraherad av dig

Så märker du om en person inte är attraherad av digBrand logo
Så märker du om en person inte är attraherad av dig

Så gör du för att uppfattas som attraktiv

Anthony Little är universitetslektor i psykologi vid universitet i Bath och studerar detta med attraktion. Till DN uppger han att det finns saker du kan göra för att uppfattas som mer attraktiv:

Annons

– Jag gillar egentligen inte att ge sådana rekommendationer, för det känns som man försöker luras. Men ett bra knep är att dämpa ljuset när man träffas, då vidgas ens pupiller och stora pupiller tycker vi är attraktivt. Men det absolut bästa sättet att uppfattas som attraktiv är att vara snäll. Vi skattar snälla och glada människor som mer attraktiva än de som inte är det, säger Anthony Little.

Humor är kanske inte alltid så viktigt som vi tror

Något som tidigare forskning har visat är att många tycker att symmetriska ansikten och proportionella kroppar är mer attraktiva. Men det är inte bara utseende som påverkar om vi tycker att någon är attraktiv eller inte. Många tycker att humor är en egenskap som vi önskar att vår partner ska ha. Anthony Little menar dock att det inte alltid stämmer

– Vad som är roligt är olika för olika personer. Dessutom har humor hamrats in i folks medvetande under så lång tid att vissa kanske tror de vill ha någon med humor men det kanske inte alls är så i verkligheten.

Så vet du att någon är attraherad av dig

MåBra har tidigare skrivit om hur du vet om någon är attraherad av dig. Här är några tecken:

  • Ett tecken kan vara att du får ögonkontakt med personen som sedan håller kvar blicken längre än vanligt.
  • Personen ler för att skicka positiva signaler och vänder hela kroppen mot dig för att visa intresse för vad du säger.
  • Rösten kan bli mjukare, en del personer visar tecken på att vara lite nervösa.
  • Ett annat tecken kan vara att personen fixar till håret, eller rättar till kläderna för att se bra ut.

Källa: DN, Psychology today.

Foto: TT

Annons