RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Så avslöjar ditt kroppsspråk om du flörtar med någon

05 apr, 2022 
man och kvinna på dejt
Du kanske tycker att du håller din oskyldiga flört helt för dig själv, men förmodligen har ditt kroppsspråk redan avslöjat dig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Är det en slump vem och vilka som väcker vår nyfikenhet och attraktion? Delvis, menar forskarna, men det finns även genetiskt betingade koder för vad vi finner attraktivt. Och framförallt hur vi signalerar det. En blick som dröjer sig kvar, fingrar som far genom håret eller hur vi lägger huvudet på sned.

Gift vid första ögonkastet – se trailern härBrand logo
Gift vid första ögonkastet – se trailern här

Kroppsspråk som avslöjar om du är attraherad

1. Blickar och ögonkontakt

Att titta in i någon annans ögon är ett tecken på nyfikenhet och flirt. Även när du håller fast blicken bara lite längre än vad som är brukligt. Det finns dock könsskillnader i hur man tolkar dessa blickar. Män tenderar att se ett ömsesidig blickutbyte som en sexuell invit. Män tittar också mer på kvinnans kropp medan kvinnor fokuserar mer på ansikten. Ömsesidig blickar hos ett par kan frigöra oxytocin – "kärlekshormonet", så varför inte dröja sig kvar med blicken ibland!?

Annons

2. Leenden och ansiktsmimik

Ett leende gör vem som helst mer attraktiv, men detta gäller särskilt kvinnor om man ska tro vetenskapen. Män och kvinnor vars ansikten utstrålar positiva känslor ses generellt som mer attraktiva. Självklart kan skratt, för både män och kvinnor, vara flirtigt, men det måste regleras. För mycket eller alltför höga skratt kan kan ha helt motsatt effekt och verka direkt avtändande.

3. Rösten

Ni vet den där rösten som vi lägger till när vi pratar med gulliga hundar eller småbarn. Ja, den kommer även när vi blir attraherade. En mjukare röst är definitivt en signal på flört och får en särskild attraktionskraft hos kvinnor.

4. Fixar/rättar till hår och kläder

Ett vanligt tecken på flirt är kvinnor (och män för den delen!) som fingrar med håret. Även att fixa till kläderna, som att släta ut ett osynligt veck eller rätta till kjolen, är också, ur ett evolutionärt perspektiv, ett flirtbeteende, precis som fåglar som putsar sina fjädrar under parningsleken.

5. Hållningen

Ur ett evolutionärt perspektiv handlar flirt om signaler om dominans (för män) och undergivenhet (för kvinnor). Män, till exempel, får en mer upprätt hållning, medan kvinnor ofta lutar åt sidan, ett flirtigt tecken på undergivenhet.

Källa: Psychology today

Foto: TT

Annons