Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Anders Hansen: Personlighetstypen som har svårast att lägga undan mobilen

05 feb, 2020 
Anders Hansen om personligheten som blir beroende av mobilen.
Vissa av oss har svårare att slita blicken från mobilen än andra. Och dessa kan ha en sak gemensamt – nämligen sin personlighetstyp, skriver överläkaren Anders Hansen i boken Skärmhjärnan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

Att vårt användande av skärmar som mobiltelefoner och surfplattor ökar har nog ingen missat, liksom ingen kan ha undgått larmen om hur det kan påverka hälsan negativt. Bland annat bidrar de till att vi sover sämre, framförallt unga, och gör att vi umgås mindre i verkliga livet utan håller oss på sociala medier – vilket gör att vi känner oss mer ensamma. Dessutom rör vi mindre på oss och får en förskönad bild av verkligheten vilket kan leda till depression hos vissa.

I genomsnitt tittar vi i våra telefoner tre timmar om dagen, vissa mer och vissa mindre. Överläkaren i psykiatri Anders Hansen har i en tidigare intervju med MåBra sagt att omkring 30 minuter om dagen på sociala medier verkar vara en gyllene medelväg – alltså bara en sjättedel av genomsnittsanvändandet.

Och vissa av oss är mer benägna att hålla hårt i mobilen än andra. I sin bok Skärmhjärnan skriver Hansen att det finns något som kännetecknar de som är allra mest mobilberoende.

Annons

”Nar forskare undersokte mobilvanorna hos narmare sjuhundra universitetsstudenter kom de fram till att en tredjedel var sa beroende att de inte kunde halla sig ifran mobilen ens pa natterna, med foljden att de var trotta pa dagarna. Bland ”storkonsumenterna” fanns framfor allt individer med drag av typ a-personlighet”, skriver han i boken.

Vad är A-personlighet?

I psykologin finns det flera sätt att dela in människor i personlighetstyper, en av dessa är ABCD-typologin. Enligt denna kan alla delas in i fyra grupper: A, B, C eller D. Såhär kan man beskriva de fyra olika grupperna:

Typ A: Är prestations- och tävlingsinriktad, en handlingsmänniska som är risktagande, har vad som kallas typ A-beteende.

Typ B: Är mer lugn, avspänd, flexibel och reflekterande, vilket kallas typ B-beteende.

Typ C: En detaljinriktad, noggrann, uppgiftsinriktad person som lätt blir överdrivet petig, en perfektionist.

Typ D: En avvisande, betryckt typ, som har benägenhet att bli depressiv eller deprimerad.

Annons

En person kan ofta ha drag av två eller flera av dessa typer. Så här skriver Ander Hansen vidare om typ A-personer:

”…tavlingsinriktade personer med dalig sjalvkansla som utsatter sig sjalva for mycket stress. Personer med en mer tillbakalutad och avslappnad installning till livet – typ b-personligheter – hade overlag inte samma problem med mobilberoende.”

Stämmer beskrivningen in på dig eller någon i din närhet? Då kan det vara läge att se över dina skärmvanor, och om nödvändigt sätta en gräns för ditt skärmanvändande, eller varför inte köra en digital detox?

Källa: Skärmhjärnan av Anders Hansen, Psykologiguiden.se Foto: TT

Läs mer:

12 sjukdomar som kan förändra din personlighet

Här är personlighetsdraget som ökar risken för psykisk sjukdom

Här är personlighetsdraget som gör att du lever längre

Annons