Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Anders Hansen: Vår bild av lycka är orealistisk

21 okt, 2021 
Sanna Bergling
Anders Hansen är aktuell med boken Depphjärnan
Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Den frågan försöker succéförfattaren och psykiatern Anders Hansen ge svar på i sin nya bok "Depphjärnan". Han menar att vår bild av lycka ofta är orealistisk.
Annons
Det här är Anders HansenBrand logo
Det här är Anders Hansen

Att vara lycklig hela tiden, på det sätt som många av oss föreställer oss lycka, är ouppnåeligt. Vi har lärt oss en felaktig bild av vad som är lycka och hur vi uppnår den, för vår hjärna kan helt enkelt inte känna lycka hela tiden, enligt Anders Hansen.

– Bilden av lycka är orealistisk och om vi jämför vårt liv mot orimliga ideal blir vi inte lyckliga. Jag tror att vi behöver släppa taget om bilden på lyckan och fokusera på tacksamhet för att uppnå harmoniska liv, säger han.

Anders Hansen om boken Depphjärnan – varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Redan i 20-årsåldern började Anders Hansen funderade kring varför vi mår så dåligt när vi har det så bra och bokidén att se på vårt mående ut ett biologiskt perspektiv föddes.

Annons

– Jag var nyfiken på att förstå varför vi mår som vi gör och vad lycka egentligen är. Jag insåg att vi måste backa bandet och förstå varför vi överhuvudtaget har känslor, varför hjärnan fungerar som den gör och vad ångest och depression egentligen är. Jag har skrivit på den här boken i flera år och ett tidigt utkast till den blev mitt sommarprat 2019, när det fick fin respons bestämde jag mig för att skriva klart den, berättar Anders Hansen.

I boken skriver du om en lyckofälla, vad innebär det?

– Många tror att lycka är flera lustupplevelser efter varandra och att livet hela tiden ska vara toppen. Känslor finns för att påverka våra beteenden och känslor ska variera, hjärnan är inte utvecklad för att låsas vid ett och samma känsloläge. Att likställa lycka med långsiktigt välbefinnande är därför helt orealistiskt ur hjärnans perspektiv och ser vi det så lägger vi förväntningarna på livet alldeles för högt. Om vi bombarderar oss själva med en bild av leende människor i solnedgångar och värderar det vi upplever mot orimliga referensramar riskerar vi att må sämre än vi borde. Ju mer vi fokuserar på lycka, desto mer rinner den oss ur händerna.

Annons

Varför blir vi aldrig nöjda?

– Hjärnan är utformad för att alltid vilja ha mer samtidigt som känslan av att vara nöjd snabbt ska gå upp i rök. Att det inte finns någon gräns för människors önskningar har hjälpt människan överleva i en värld där vi ständigt hotades av svält. Känslan att vara nöjd ska, evolutionärt sett, vara övergående, annars slutar vi söka. Idag gör det att ”om jag bara får jobbet, eller bilen eller sommarstugan blir allt perfekt” men om vi väl får detta kommer snabbt andra önskemål och nöjdheten är över.

Hur blir man då lycklig?

– Om du vill vara lycklig tror jag att du behöver sluta fokusera på lycka och istället fokusera på något som är meningsfullt, både för en själv och andra. Det är i steget, inte vid målet, mot något som sträcker sig utanför en själv som de flesta upplever vad som i brist på bättre ord kan kallas lycka. Vad som är tillräckligt meningsfullt finns det lika många svar på som det finns människor men det kommer förmodligen innebära att man mår dåligt ibland. Att odla tacksamhet är också viktigt. Det är svårt men det går.

Foto: Stefan Tell

Annons