Anders Hansen: Det enda du ska fokusera på för att bli lyckligare

23 feb, 2022 
anders hansen/lycklig kvinna
Visste du att vi är programmerade för att inte känna positiva känslor för länge? Det har med överlevnad att göra, förklarar läkaren Anders Hansen. Men vill du känna dig lyckligare oftare så finns det en sak du kan fokusera på!
Annons

Vi människor är inte gjorda för att gå runt och känna oss lyckliga och nöjda hela tiden. Ibland känns livet härligare, ibland känns det inte helt på topp. Det här är helt normalt, det är så vi är skapta.

Ändå är lycka en känsla som väldigt många ofta jagar. Så då är frågan om vi försöker bli lyckliga på rätt sätt? Frågar man läkaren och psykiatrikern Anders Hansen så blir svaret troligtvis nej.

Se också: Anders Hansens tips för att må bättre

Så mår du bättre – Anders Hansen tipsar
Så mår du bättre – Anders Hansen tipsar

Anders Hansen: Vi har känslor för att vi ska överleva

Hansen förklarar att vi i grunden är programmerade för två saker – att överleva och att föra våra gener vidare. Alla känslor vi känner kommer därför av just för att styra oss rätt i det. I podden Hälsogåtan förklarar han det i ett exempel:

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

– Om man till exempel ser på ett bananträd och känner kraftig hunger, och så klättrar man upp och tar de där bananerna. Hur länge kan man kosta på sig att vara nöjd? Inte särskilt länge. För om man går runt och känner sig nöjd i två månader så svälter man ihjäl …

Han förklarar också att positiva känslor faktiskt ska vara övergående av just den enkla anledningen – att de ska motivera oss till beteenden som gynnar oss och vår överlevnad. Det är inte något vi kan välja att tvärt sluta med.

Det här kan du göra för att känna mer lycka …

Men om känslor, och då även lyckokänslor, går över snabbt – finns det någonting vi kan göra för att känna mer lycka?

– Om man definierar lycka enligt forskning så är det att man är nöjd med sitt livs långsiktiga riktning. Och om man håller med om den definitionen så har det gjorts en del fynd kring det man kallar positiv psykiatri, forskning kring välbefinnande. Ett av dem är att lycka, som i att livet har en bra riktning, bygger på att man gör något som man känner är meningsfullt, både för en själv och för andra, säger Hansen i podden.

Annons

Vad man gör för att känna mer mening kan däremot variera från person till person. Men lycka är alltså en känsla vi kan känna mer av genom att göra saker som känns meningsfulla för oss. Både när det gäller jobb och fritid.

Själv har han svårast att få till balans mellan jobb och återhämtning …

… det här kommer däremot inte göra dig lyckligare

Det finns förstås andra faktorer som också kan ge lycka. Som att ha bra relationer, god hälsa, med mera. Men det finns en sak som Hansen tycker att man kan undvika om man är på lyckojakt.

– Det som inte är ett svar på lycka det tror jag är att satsa på en oändlig rad lustupplevelser, säger han.

Källa: Hälsogåtan Foto: TT

Se också: Vad är lycka? – Anders Hansen förklarar
Se också: Vad är lycka? – Anders Hansen förklarar
Annons