6 otippade tecken på att du har hög intelligens

Kvinna som sitter tillbakalutad i stol med stort självförtroende
Håll hjärnan ung – 5 tips
Slå på ljud

De klassiska intelligenstesterna har nästan alltid ett fokus på logik, analytisk förmåga och matematik och mäter därför bara en del av intelligensen. Men intelligens kan komma i många former och det syns inte alltid i vanliga intelligenstester. I studier har man bland annat sett att personer med autism ofta har högre intelligens än testet visar. Det finns också en form av fysisk intelligens som är svår att mäta på vanligt sätt.

Se också 8 förmågor personer med hög EQ har.

Egenskaperna som avslöjar hur smart du är

För att bredda begreppet intelligens har forskare allt mer börjat titta på helt andra egenskaper som utmärker intelligens. Man har då sett att det finns vissa gemensamma nämnare hos dem som anses smartare än andra. Här är några lite otippade personlighetsdrag som också har visat sig hänga ihop med hög intelligens:

1. Du är empatisk – även mot dig själv

EQ, emotionell intelligens, är kanske inte helt oväntat en fördel i livet men begreppet är ofta missförstått. För det handlar inte bara om att kunna sätta sig in i andra människors känslor, utan även om att kunna förstå och uttrycka sina egna känslor och tankar – och att agera utifrån dem på ett sunt sätt. Att kunna sätta ord på sina egna känslor är ofta första steget till att även förstå andras.

Hur högt RQ har du? (Är du romantiskt intelligent?)

2. Du tycker om ensamhet

Ett behov av ensamtid hänger faktiskt ihop med intelligens. Smarta människor värderar återhämtning på egen hand och trivs ofta i sitt eget sällskap. Det betyder inte att intelligenta människor alltid är introverta, utan att man behöver få vara i sina egna tankar. Det hjälper en att reflektera över saker som hänt och brainstorma fram nya idéer.

3. Du är nyfiken

Alla former av nyfikenhet är nära förknippat med intelligens. Det gäller såväl upptäckarlust som vetgirighet. Bland annat har man sett att barn som är öppna för nya upplevelser ofta blir intelligentare som vuxna, visar forskning. Det innebär att intelligenta människor sällan nöjer sig med svaret ”det är bara så det är” utan söker andra svar genom att utforska saken vidare.

4. Du har kroppskontroll

Att ha koll på sin kropp är en fysisk form av intelligens. Det kan till exempel innebära att du har en god koordination, är allmänt fingerfärdig och har lätt att minnas stegen i en komplicerad dans efter bara en gång. Den här typen av intelligens kan också yttra sig som att du har ett bra ”kroppsminne” som gör att du lätt hittar vägen på en plats du besökte för årtionden sedan.

5. Du bekymrar dig

Att man oroar sig för saker och ting behöver inte vara något negativt. Det kan också vara ett sätt att förbereda sig på oväntade händelser – och ha en plan för hur man ska göra när det oväntade inträffar. Det finns också studier som visar att den som ältar mycket har en högre intelligens. En skillnad är att den som är intelligent ofta oroar sig för verkliga och sannolika händelser istället för att bekymra sig för abstrakta saker som spöken eller ondsinta rymdvarelser.

Är du emotionellt intelligent? Då har du troligtvis dessa vanor

6. Du har ett husdjur

Husdjur gör att vi känner oss mindre ensamma och stressade. Genom att söka tröst hos ett djur blir vi helt enkelt bättre på att ventilera och bearbeta våra känslor, vilket ökar den emotionella intelligensen. Även typen av husdjur kan säga en del om din intelligens. Kattägare har visat sig ha en högre, generell intelligens än andra djurägare, medan hundägare har visat sig vara mer socialt intelligenta.

Källa: Healthline.com

Foto: TT

Läs mer:

En sak alla genier har gemensamt (och det är inte IQ)

Studie: I den här åldern är din hjärna som skarpast

7 nackdelar med att vara intelligent – känner du igen dig?

Utvald läsning